Ποιοι τύποι πράσινου τσαγιού βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012, 12:48
Ποιοι τύποι πράσινου τσαγιού βοηθούν στην απώλεια βάρους;
Τα τελευταία χρόνια, ακούμε κατά καιρούς πολλά και διάφορα σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού, για την αντιοξειδωτική του δράση αλλά και για την πολύτιμη συνεισφορά του στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, ένα ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: ποιοι τύποι πράσινου τσαγιού βοηθούν στην απώλεια κιλών;

Οι Οργανισμοί Υγείας ισχυρίζονται πως το πράσινο τσάι είναι ένα αφέψημα που παρουσιάζει εξαιρετικές ιδιότητες. Ως αντιοξειδωτικό, μπορεί να παρέχει κάποια προστασία ενάντια στην κυτταρική ζημιά που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και την έκθεση σε τοξίνες. Αυτό όμως που έκανε τόσο δημοφιλές το πράσινο τσάι είναι η συσχέτισή του με τη μείωση βάρους. Με τόσο υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας που συναντάμε στις μέρες μας, η υπόσχεση για μια παραπάνω ενίσχυση στην απώλεια βάρους είναι ένα δυνατό όπλο. Ωστόσο, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν συμφωνεί απόλυτα με όλα αυτά.

Πώς λειτουργεί το πράσινο τσάι;

Όπως επισημαίνει η κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος Χαρά Κορομπίλη, τα οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία σχετίζονται με τα συστατικά του που βρίσκονται στις λεγόμενες κατεχίνες. Πρόκειται για χημικές ουσίες που φανερώνουν μια ενζυμική δραστηριότητα που μπορεί να εξηγήσει την ικανότητά τους να αυξάνουν την αντοχή. Μια μελέτη του 2005 από την Kao Corporation στην Ιαπωνία έδειξε ότι τα επίπεδα αντοχής των ποντικών που τρέφονταν με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αυξήθηκαν κατά 8 έως 24 τοις εκατό έπειτα από 10 εβδομάδες. Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρουσία των κατεχινών και της καφεΐνης ήταν υπεύθυνη για αυτά τα αποτελέσματα.

Τύποι τσαγιών

Ενώ υπάρχουν πολλές ποικιλίες πράσινου τσαγιού, όλες προέρχονται από ένα φυτό που ονομάζεται Camellia sinensis, όπως είναι το λευκό τσάι, το μαύρο τσάι, κ.λπ.. Η διαφορά μεταξύ των τύπων έγκειται στην επεξεργασία. Οι διαφορές μεταξύ των τύπων του τσαγιού εντοπίζονται σε διαφοροποιήσεις λόγω εδάφους, κλίματος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επίσης, άλλη μια διαφορά έχει να κάνει με τον βαθμό που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Η ελάχιστη οξείδωση ή ζύμωση των φύλλων δίνει το πράσινο χρώμα στο τσάι.

Ο παράγοντας «καφεΐνη»

Στο ερώτημα αν όλα τα πράσινα τσάγια ενεργούν με παρόμοιο τρόπο στην απώλεια βάρους, το ζήτημα της περιεκτικότητας σε καφεΐνη είναι αυτό που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν. Τόσο η καφεΐνη από μόνη της αλλά και το πράσινο τσάι μπορούν να «διεγείρουν» τις θερμίδες και το κάψιμο του λίπους. Μια μελέτη του 2010 από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και τα δύο αυτά προϊόντα θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές προσθήκες σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Ωστόσο, μια μελέτη του 2009 από το Ίδρυμα Τεχνολογίας στη Νέα Ζηλανδία έδειξε διαφορετικά αποτελέσματα όταν εξέτασαν το πράσινο τσάι σε σχέση με την αντοχή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καφεΐνη από μόνη της είχε οφέλη σε σχέση με την αντοχή και το κάψιμο λίπους κατά τη διάρκεια άσκησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η καφεΐνη στο πράσινο τσάι είναι αυτή που προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη.

Οδηγίες χρήσης

Το ζήτημα της χρήσης του πράσινου τσαγιού για την απώλεια βάρους στηρίζεται στην ευαισθησία σας στην καφεΐνη. Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν πονοκεφάλους, νευρικότητα ή άλλα συμπτώματα από την κατανάλωση καφεΐνης. Μια μελέτη του 2005 από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι ένα μείγμα πράσινου τσαγιού που περιλάμβανε 150 mg καφεΐνης βοήθησε στη διατήρηση βάρους σε γυναίκες που έπιναν συνήθως χαμηλές ποσότητες καφεΐνης. Το ποσό αυτό είναι ισοδύναμο με το ποσό της καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι καφέ. Εδώ έγκειται η διαφορά μεταξύ των διαφόρων πράσινων τσαγιών. Το πράσινο τσάι με καφεΐνη είναι αυτό που σχετίζεται με την απώλεια βάρους, ενώ άλλα πράσινα τσάγια απλώς προσφέρουν οφέλη για την υγεία.

Πηγή: MediDiatrofi.blogspot.com

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012, 13:27