Ένα «χαράτσι» της τάξεως του 20% στα αναψυκτικά μπορεί να μειώσει την κατανάλωσή τους και να βοηθήσει στη μείωση των αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας στη Μεγάλη Βρετανία, υποστηρίζουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε σχετικό άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας φόρος 20% στα αναψυκτικά θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση των σχετιζόμενων με την παχυσαρκία νόσων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης τύπου 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δανία φορολόγησε τον περασμένο Οκτώβριο τα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά τρόφιμα, ενώ η Γαλλία έχει ήδη φορολογήσει τα ζαχαρούχα ποτά. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, έχει δηλώσει ότι σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμα αυτών των δύο χωρών.

Ήδη από πέρυσι, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «British Journal of Medical Nutrition», είχε διατυπωθεί η άποψη ότι ένας φόρος της τάξεως του 10% θα μείωνε την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και θα έστρεφε τους καταναλωτές σε πιο υγιεινές επιλογές.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης