Η νηστεία αποτελεί για πολλούς ανθρώπους αναπόσπαστο κομμάτι της θρησκευτικής τους λειτουργίας. Στην ορθόδοξη χριστιανική λατρεία υπάρχουν περίοδοι του έτους κατά τις οποίες οι πιστοί, στο πλαίσιο της νηστείας, απέχουν από την κατανάλωση ζωικών τροφών.

Οι βασικότερες περίοδοι είναι πριν από το Πάσχα, πριν από τα Χριστούγεννα και πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ πολλοί είναι αυτοί που νηστεύουν κάθε Τετάρτη και Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και θεωρητικά είναι μια περίοδος μειωμένης πρόσληψης λιπαρών, στον αντίποδα έχουμε ένα σημαντικό περιορισμό της πρόσληψης πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκουμε στα ζωικά τρόφιμα και κυρίως στο κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Ειδικότερα, η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος και το ασβέστιο δύσκολα μπορούν να υποκατασταθούν, μια και οι φυτικές τους πηγές υπολείπονται σημαντικά των ζωικών.

Καλό είναι, λοιπόν, ευπαθείς ομάδες, όπως τα παιδιά, οι γυναίκες σε κύηση και γαλουχία, αλλά και τα άτομα με προβλήματα υγείας, πριν αποφασίσουν να συμμετέχουν σε μία νηστεία, να έχουν πάρει και τη συγκατάθεση του γιατρού τους.

Πηγή: diatrofi.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης