Καθημερινά στο κόσμο ξοδεύονται εκατομμύρια για θαυματουργές μεθόδους αδυνατίσματος που όχι μόνον δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνες για την υγεία.

Η διαιτολόγος- τεχνολόγος τροφίμων, Άννα Μιγδάνη, μάς αναλύει τους επικρατέστερους μύθους που αφορούν το αδυνάτισμα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΧΟΣ
Το τοπικό αδυνάτισμα είναι από τους μεγαλύτερους μύθους στην ιστορία του αδυνατίσματος, πολλοί υπόσχονται ότι κάνοντας την δίαιτα αυτή θα χάσετε από την κοιλιά ή από τους γοφούς λίπος. Είναι η αγαπημένη εκδοχή όλων όσων ασχολούνται με το θέμα και κανείς δεν θέλει να το πιστέψει πως δεν συμβαίνει.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιστεύεται ότι είναι δυνατόν να πετύχουμε ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ, εκτός από την λιποαναρρόφηση κι αυτή ΜΟΝΟ για μικρές ποσότητες, ΤΟΠΙΚΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ. Δεν είναι δυνατόν να πετύχουμε αδυνάτισμα σε συγκεκριμένα σημεία μόνο, ούτε και με συγκεκριμένες ασκήσεις! Για παράδειγμα δεν μπορούμε κάνοντας κοιλιακούς να χάσουμε λίπος από την κοιλιά, ούτε κάνοντας απαγωγές να χάσουμε λίπος από τα «ψωμάκια»… Έχει μάλιστα αποδειχθεί πως το πρώτο σημείο του σώματος από το οποίο χάνουμε λίπος (με σωστή διατροφή) είναι η κοιλιά και από το σημείο στο οποίο προστέθηκε λίπος τελευταία.

-ΣΑΟΥΝΑ, ΑΤΜΟΛΟΥΤΡΑ
Η απώλεια νερού στη σάουνα με την εφίδρωση μας δίνει την λανθασμένη εντύπωση ότι χάνουμε βάρος. Με την αποκατάσταση των υγρών (πίνοντας νερό για παράδειγμα) τα κιλά επιστρέφουν γιατί έτσι είναι το σωστό. Η χρήση της σάουνας χωρίς την αυξημένη πρόσληψη νερού μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνη για τον οργανισμό μπορεί να επιφέρει αφυδάτωση, μείωση μυϊκού όγκου, προβλήματα με την ισορροπία των ηλεκτρολυτών κλπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΦΟΡΜΕΣ
Αντίστοιχα με την σάουνα, η απώλεια νερού με αυτόν τον τρόπο δεν σημαίνει αδυνάτισμα! Το νερό αυτό δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με το λίπος αφού ο λιπώδης ιστός έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νερό. Ο λιπώδης ιστός δεν μπορεί να φύγει από τους πόρους του δέρματος καθώς ιδρώνουμε. Άρα δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα η εφαρμογή πλαστικών ρούχων γύρω από τα σημεία με το περισσότερο λίπος (π.χ. περιφέρεια, γλουτοί).Αυτό που χάνεται με την μέθοδο αυτή είναι και πάλι νερό και αυτή την φορά το κόστος είναι διπλό! Η εφίδρωση (ο ιδρώτας) έχει σαν στόχο την αποβολή θερμότητας και καθώς φορώντας την πλαστική φόρμα δεν μπορεί να γίνει αυτό, δεν έχουμε και μείωση την θερμοκρασίας, πράγμα που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για θερμοπληξία κατά την διάρκεια της άσκησης.

-ΚΡΕΜΕΣ, ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Καμία ουσία δεν μπορεί να εισχωρήσει τίποτα μέσα από το δέρμα για να φτάσει στον λιπώδη ιστό. Το λίπος δεν είναι τίποτα άλλο από λιποκύτταρα που όταν υπάρχει θετικό ισοζύγιο ενέργειας (όταν τρώμε παραπάνω από αυτό που χρειαζόμαστε) μεγαλώνουν και όταν φτάσουν σε ένα οριακό σημείο μεγέθους διαιρούνται. Ο αριθμός των λιποκυττάρων ΔΕΝ μειώνεται ΠΟΤΕ και πολύ δύσκολα μπορεί να αυξηθεί μετά από κάποια ηλικία. Η χρησιμοποίηση μιας καλής κρέμας δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει στο σώμα μας παρά μόνο μία καλή περιποίηση του δέρματος.

Πολλή προσοχή χρειάζεται στις κρέμες αυτές, που δηλώνουν ότι βοηθούν στο αδυνάτισμα με την τοπική υπεραιμία που δημιουργούν – δεν είναι τίποτα άλλο από θερμαντικές κρέμες που προκαλούν υπεραιμία. Οι κρέμες αυτές με την συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα αλλά και στα αγγεία. Και βέβαια πρόκειται για μια παράλογη σκέψη να διανοηθεί κανείς πως με την θερμαντική αλοιφή και την τοπική υπεραιμία θα έχει κάποιο αποτέλεσμα στον λιπώδη ιστό. Η υπεραιμία που προκαλείται με την άσκηση είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη, αλλά ακόμη κι αν ήταν εφικτό να «ενεργοποιηθεί» τοπικά το λίπος, οι καύσεις του γίνονται μόνο στους μύες. Για να φύγει το λίπος από το σώμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάπου, να μεταβολιστεί, πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο με δίαιτα και αερόβια προπόνηση. Αλλά και με τον ένας και με τον άλλος τρόπο δεν υπάρχει τρόπος να πετύχουμε τοπικό αδυνάτισμα, εκτός αν κάνουμε λιποαναρρόφηση.

Όχι μόνο κρέμες και μασάζ αλλά και ασκήσεις γυμναστικής που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι σύσφιξη, δίνονται ακόμα και σήμερα με το σκεπτικό ότι γυμνάζοντας ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος θα μειώσουμε το λίπος από την περιοχή αυτή. Έτσι κάνοντας χιλιάδες κοιλιακούς ή απαγωγές για παράδειγμα πιστεύει κανείς πως θα ξεφορτωθεί το λίπος στις περιοχές αυτές, στην κοιλιά και στα ψωμάκια!!! Δυστυχώς, τίποτε τέτοιο δεν θα συμβεί, αλλά τουλάχιστον με τις ασκήσεις γυμναστικής πετυχαίνουμε βελτίωση της γενικότερης φυσικής κατάστασης, διατήρηση αν όχι άνοδο της μυϊκής μάζας, στοιχεία πολύ σημαντικά για την απώλεια αλλά και διατήρηση ενός σωστού βάρους.

-ΜΑΣΑΖ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ «ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
Η κυτταρίτιδα δεν είναι τίποτα άλλο από συσσωρευμένο λίπος. Δεν είναι αρρώστια και δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία. Χάνοντας λίπος από όλο το σώμα με μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα μειωθεί ακόμα και στα σημεία που λόγω κληρονομικών παραγόντων έχει κανείς περισσότερη. Το μασάζ μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό στην προσπάθεια κάποιου να χάσει λίπος, γιατί βοηθάει στην χαλάρωση των καταπονημένων από την άσκηση μυών και ενισχύει ψυχολογικά την προσπάθεια του.

-ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Το κακό με αυτές τις μεθόδους είναι ότι ξεκινούν με κάποια επιστημονική αρχή που είναι σωστή και βγάζουν συμπεράσματα ακραία που δεν είναι πια σωστά. Τα μηχανήματα αυτά στηρίζονται στην εφίδρωση και απώλεια νερού, που όπως εξηγήθηκε και παραπάνω δεν επηρεάζει τον λιπώδη ιστό, αλλά και την ηλεκτρική διέγερση με στόχο την μυϊκή ενεργοποίηση στα σημεία που επικεντρώνονται η απώλεια λίπους.

Η παθητική γυμναστική μπορεί να έχει κάποια αποτελέσματα στην αποκατάσταση των τραυμάτων αλλά δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα σημαντικό στον υγιή και αρτιμελή άνθρωπο που θέλει να χάσει κιλά. Χρησιμοποιείτε και από άτομα με υψηλό βαθμό παχυσαρκίας που δεν είναι εξοικειωμένα με την γυμναστική σαν μια εισαγωγή στην κίνηση. Χρειάζεται όμως προσοχή για να μην δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις: δεν καταναλώνεται ούτε μία θερμίδα με αυτόν τον τρόπο, άρα μάλλον δεν πρέπει να αναμένονται και πολλά αποτελέσματα.

-ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ
Δυστυχώς, όλα αυτά τα δεδομένα «απευθύνονται» κυρίως στην ψυχολογική απογοήτευση που νιώθει κάποιος, ύστερα από άκαρπες προσπάθειες για απώλεια βάρους. Ο μύθος αυτός επιβεβαιώνεται από τους περισσότερους διαιτολόγους, οι οποίοι θα ήταν οι πρώτοι που θα προωθούσαν όλα αυτά τα «μαγικά» σκευάσματα-τρόφιμα. Άλλωστε, θα βοηθούσαν στην καλύτερη εξέλιξη της πορείας της δίαιτας, αφού δεν θα χρειαζόταν να προβούν σε οποιονδήποτε διατροφικό περιορισμό.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν τρόφιμα που καίνε τα λίπη, ο μηχανισμός της λιπόλυσης είναι συγκεκριμένος, και ελάχιστοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να τον επηρεάσουν. Ο κυριότερος απ’ αυτούς είναι η προσλαμβανόμενη-δαπανώμενη ενέργεια και όχι η κατανάλωση «μαγικών» τροφών. Πρέπει η προσλαμβανόμενη ενέργεια να είναι μικρότερη από τη δαπανώμενη. Αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και εκεί ακριβώς θα διεγερθεί ο μηχανισμός της λιπόλυσης.

Πηγή: MediDiatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης