Το στρες είναι μια ψυχική διαταραχή η οποία απασχολεί πλήθος ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, όπως με ανορεξία, βουλιμία, κατάθλιψη, πονοκεφάλους, διαταραχές ύπνου, και οφείλεται κυρίως σε ψυχολογική πίεση.

Ένας τρόπος καταπολέμησης της ψυχολογικής αυτής διαταραχής είναι η σωστή δίαιτα με βιταμίνες που συμμετέχουν στον μεταβολισμό των λιπών των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων καθώς και στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως και των βιταμινών Α και Ε. Στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμπεριλαμβάνονται η ριβοφλαβίνη(Β2), η νιασίνη(Β3), το παντοθενικό οξύ(Β5), η βιοτίνη, η χολίνη, η ινοσιτόλη, η πυριδοξίνη(Β6), το φολικό οξύ και η Β12, οι οποίες βρίσκονται στις τροφές που καταγράφονται παρακάτω.

Οι βιταμίνες Α, Ε και C, εκτός από την πολύτιμη συνεισφορά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, έχουν αντιοξειδωτική δράση και δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες -σύμφωνα με έρευνες- παράγονται έπειτα από έντονο στρες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι πολύ βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό και μπορούν να οδηγήσουν σε μία σειρά παθολογικών καταστάσεων, όπως καρκίνο, καρδιοαγγειακά προβλήματα, αλλά και στην πρόωρη γήρανση.

Έτσι, με διατροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και των βιταμινών Α και Ε εξασφαλίζουμε μια ζωή με λιγότερο στρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθούν οι τροφές που είναι πλούσιες στις βιταμίνες Α, Β και C.

– θειαμίνη(Β1): άπαχο χοιρινό ,ηλιόσποροι, φιστίκια, αλεύρι σόγιας
– ριβοφλαβίνη(Β2): συκώτι, νεφρά, καρδιά, αμύγδαλα
– νιασίνη(Β3): αράπικα φιστίκια, συκώτι, νεφρά, καρδιά, αλεύρι σιταριού, πίτυρο ρυζιού, αποφλοιωμένο ρύζι
– παντοθενικό οξύ(Β5): συκώτι, πίτουρα σίτου, ηλιόσποροι
– βιοτίνη: τυρί, νεφρά, συκώτι, αλεύρι σόγιας, ξηροί καρποί
– χολίνη: κρόκος αυγού, αυγό, συκώτι
– πυριδοξίνη (Β6): πίτυρο ρυζιού, πίτυρο σιταριού, ηλιόσποροι
– Β12: συκώτι, νεφρά, καρδιά
– βιταμίνη Α: βούτυρο, τυρί, μαργαρίνη, γαλακτοκομικά
– βιταμίνη Ε: ηλιέλαιο, σογιέλαιο, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, αβγά
– βιταμίνη C: μούρα, ακτινίδια, πορτοκάλια, λεμόνια.

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης