Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και το επιπλέον βάρος αποτελούν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον χρόνο έλευσης της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με νέα έρευνα σε 50.000 γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν στη βρετανική έρευνα «Breakthrough Generations Study».

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία τα οποία ελήφθησαν βάσει ερωτηματολογίου από γυναίκες ηλικίας 40-98 ετών. Διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα είχε τη μεγαλύτερη επίδραση όσον αφορά στον χρόνο έλευσης της εμμηνόπαυσης, με τις καπνίστριες να μπαίνουν στην κατάσταση αυτή κατά μέσο όρο δύο χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με όσες δεν καπνίζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, το αυξημένο σωματικό βάρος είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Dr Danielle Morris. Διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ήταν σοβαρά παχύσαρκες είχαν συμπτώματα εμμηνόπαυσης ένα χρόνο πιο μετά σε σύγκριση με τις γυναίκες φυσιολογικού βάρους και υπέθεσε ότι αυτό οφείλεται στην επίδραση που έχει το λίπος στις γυναικείες ορμόνες.

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι η εμμηνόπαυση ερχόταν περίπου έναν χρόνο αργότερα στις γυναίκες που έπιναν περισσότερα από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα από τα 25 έως τα 49 τους χρόνια, σε εκείνες που έκαναν εντατική άσκηση στις ηλικίες 30-49 ή σε όσες ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Epidemiology».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης