Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τον ανθρώπινο οργανισμό και παράλληλα την αθλητική επίδοση λόγω της νικοτίνης, της πίσσας και του μονοξειδίου του άνθρακα.

Η νικοτίνη έχει ως αποτέλεσμα μετά την είσοδο της στον ανθρώπινο οργανισμό να εκκρίνει κατεχολαμίνες, που επηρεάζουν τις καρδιαγγειακές αποκρίσεις και τον ενεργειακό μεταβολισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης η νικοτίνη προκαλεί αγγειοσυστολή, μείωση της αιμάτωσης των μυών και αύξηση της αρτηριακής πίεσης και όλα αυτά επιβαρύνουν την καρδιά και συμβάλλουν στην μείωση της απόδοσης.

Όσο αφορά την πίσσα τώρα, προκαλεί οίδημα στον βλεννογόνο υμένα των αεραγωγών με συνέπεια να αυξάνεται η αντίσταση ανταλλαγής αερίων και κατά συνέπεια να μην επιτρέπεται η ανταλλαγή οξυγόνου που χρειάζεται για την άσκηση.

Κρίσιμο ρόλο έχει και το μονοξείδιο του άνθρακα καθώς πηγαίνει και δεσμεύει την αιμοσφαιρίνη η οποία είναι υπεύθυνη για την μεταφορά οξυγόνου στο μυικό σύστημα με αποτέλεσμα το οξυγόνο να παραγκωνίζεται από το μονοξείδιο του άνθρακα και έτσι να μην είναι εφικτή η μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς και κατά συνέπεια στην ποιοτική συνέχεια της άσκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά την μείωση του βάρους μετά την διακοπή του καπνίσματος, πέφτει δραματικά ο βασικός μεταβολισμός. Έτσι εξηγείτε και η άμεση πρόσληψη βάρους σε αυτούς που κόβουν το κάπνισμα .Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καπνιστές -καθώς και αυτοί που έχουν κόψει πρόσφατα το κάπνισμα-κατά την αερόβια ή αναερόβια άσκηση καταναλώνουν και μεταβολίζουν πολύ περισσότερο γλυκόζη αντί για λίπος με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν κόπωση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι καπνιστές σε μία δοκιμασία στον διάδρομο θέλουν περισσότερη ώρα για να φτάσουν μια καρδιακή συχνότητα 130 παλμών παρόλο που έχουν χαμηλότερη ικανότητα στην αερόβια άσκηση.

Fitness bros
Βασίλης & Νίκος Σιάχος

Πηγή: govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης