Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ξεκινάνε μία προσπάθεια να χάσουν βάρος, δέχονται συχνά σχόλια του τύπου: «Πρέπει να το φας τώρα αυτό;», «Σταμάτα να τρως άλλο!», «Υποτίθεται ότι κάνεις δίαιτα εσύ τώρα και τρως γλυκό;» «Για να χάσεις βάρος δεν θα πρέπει να τρως καθόλου ψωμί και γλυκά και το βράδυ να τρως ένα γιαούρτι» και πολλά άλλα, υποσκάπτοντας έτσι την προσπάθειά τους.

Πολλές φορές άτομα από τον οικογενειακό σας περίγυρο, προκειμένου να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος μπορεί να κρύβουν φαγητά ή να σας απειλούν ή να σας κάνουν κήρυγμα ή να σας φέρονται σαν να υποφέρουν από τις προσπάθειές σας για αλλαγή ή ακόμα και να έχουν απαιτήσεις και υψηλές προσδοκίες από εσάς. Όλα τα παραπάνω όμως κάθε άλλο παρά βοηθητικά είναι για εσάς που προσπαθείτε να βελτιώσετε την διατροφή σας και να χάσετε βάρος. Το πιο πιθανόν είναι να σας οδηγούν σε υποτροπή και να σας κάνουν να αισθάνεστε ότι δεν θα τα καταφέρετε ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι θα μπορούσατε να κάνετε λοιπόν προκειμένου οι γύρω σας να γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθειά σας και όχι εμπόδια; Πάρα πολύ σημαντικό είναι να κάνετε μία συζήτηση μαζί τους πριν ξεκινήσετε την προσπάθειά σας και να τους ζητήσετε τα εξής:

Συμβουλή 1η
Να αποφύγουν τις παραπάνω τεχνικές γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν σας βοηθάνε.

Συμβουλή 2η
Να εκφράζονται θετικά. Είναι πολύ σημαντικό να τους ζητήσετε να επικεντρώνονται στις θετικές αλλαγές που έχετε κάνει και όχι στο τι άλλο θα έπρεπε να κάνετε ή στο που πρέπει να φτάσετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμβουλή 3η
Όταν σας βλέπουν να θέλετε να φάτε κι άλλο ενώ μόλις έχετε φάει (και επομένως δεν δικαιολογείται το να πεινάτε ακόμα), να σας πάρουν μία αγκαλιά και να σας ρωτήσουν αν χρειάζεστε κάτι. Καλό θα ήταν να αποφύγουν σχόλια του τύπου: «Καλά τώρα, είναι ανάγκη να το φας αυτό;»

Συμβουλή 4η
Να είναι έτοιμοι να αποδεχτούν κάποια τυχόν υποτροπή σας και να το θεωρούν δεδομένο ότι θα συμβαίνει κάθε τόσο! Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι φυσιολογικό να μην γίνει υποτροπή κατά την διάρκεια μιας προσπάθειας απώλεια βάρους. Αν δεν συμβεί τότε, θα συμβεί όταν θα έχετε χάσει τα κιλά που θέλετε και θα είναι πολύ χειρότερα! Αυτό που είναι σημαντικό να κάνουν εκείνη την στιγμή είναι να σας καθησυχάσουν και να σας υπενθυμίσουν το τι έχετε καταφέρει και ότι σας έχουν εμπιστοσύνη ότι μπορείτε να τα καταφέρετε.

Συμβουλή 5η
Να ρωτούν πώς μπορούν να βοηθήσουν. Πολύ βοηθητικό θα ήταν αν αναλάμβαναν αυτοί τα ψώνια με μία συγκεκριμένη λίστα. Κάτι άλλο που θα μπορούσε να βοηθήσει θα ήταν το να αποφεύγουν να παραγγέλνουν συχνά απ’ έξω. Να προσπαθούν να σας ακολουθούν στις ώρες των γευμάτων, να τρώτε όλοι το ίδιο φαγητό και να βάζει ο καθένας στο πιάτο του ότι θέλει (ώστε να μην υπάρχουν πολλά διαφορετικά πιάτα στο τραπέζι).

Συμβουλή 6η
Καλό θα ήταν να συμμετέχουν στην άσκηση που κάνετε. Είναι σημαντικό να σας παρακινούν και επίσης έχοντας παρέα θα σας είναι πιο ευχάριστη η άσκηση.

Συμβουλή 7η
Να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με φαγητό. Να βρίσκουν εναλλακτικές να περάσετε ωραία χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το φαγητό στα σχέδιά τους. Αυτό είναι σημαντικό να το κάνουν και όταν θέλουν να σας ευχαριστήσουν γενικά. Αντί να σας δείχνουν το πόσο νοιάζονται για εσάς παίρνοντάς σας σοκολατάκια, θα μπορούσαν να σας αγοράσουν ένα λουλούδι ή ένα φουλάρι ή να σας κάνουν δώρο ένα μασάζ. Αντί να παίρνουν φαγητό από τον δρόμο για να μην σας κουράσουν να φτιάξετε κάτι για βραδινό, θα μπορούσαν να μαγειρέψουν αυτοί εκείνο το βράδυ, κτλ.

Συμβουλή 8η
Τέλος, να συμφωνήσετε μαζί τους να τρώτε οικογενειακώς πιο υγιεινά, γιατί είναι θέμα υγείας και ποιότητας ζωής! Καλή επιτυχία!

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης