«Ύπουλη» η γυναικεία καρδιά

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012, 13:15
«Ύπουλη» η γυναικεία καρδιά
Λιγότερες γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες παρουσιάζουν τον χαρακτηριστικό- και προειδοποιητικό στις περισσότερες των περιπτώσεων- πόνο στο στήθος του εμφράγματος, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που διεξήχθη σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Συνολικά οι άνδρες έχουν σημαντικά περισσότερα εμφράγματα, ωστόσο οι γυναίκες που παθαίνουν έμφραγμα σε ηλικία μικρότερη από αυτή των 55 χρόνων είναι πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους.

Με δεδομένο ότι οι γυναίκες δεν παρουσιάζουν τον τυπικό πόνο στο στήθος, οι ερευνητές εξηγούν ότι είναι πιθανό να χάνουν πολύτιμο χρόνο όσον αφορά την υγεία τους και να μην λαμβάνουν την δέουσα φαρμακευτική φροντίδα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 42% των γυναικών με έμφραγμα, κάτω από την ηλικία των 55 ετών, δεν παρουσίαζαν πόνο στο στήθος. Συγκριτικά το ίδιο ισχύει για το 30% των ανδρών. Επίσης, μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο το 14% των γυναικών απεβίωσαν συγκριτικά με το 10% των ανδρών.

«Οι ασθενείς που δεν έχουν πόνο στο στήθος τείνουν να πηγαίνουν αργότερα στο νοσοκομείο, αντιμετωπίζονται λιγότερο επιθετικά και έχουν σχεδόν διπλάσιο ποσοστό θνησιμότητας συγκριτικά με όσους εισάγονται στο νοσοκομείο με το τυπικό πόνο στο στήθος του εμφράγματος», αναφέρουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της μελέτης τους που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση της American Medical Association.

Πηγή: Vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012, 13:16