Η ερώτηση αυτή δεν είναι σωστή! Όπως επισημαίνει η Ασπασία Καλαμάρη, κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος, αυτό που θα έπρεπε να ρωτήσει κάποιος ή που τουλάχιστον θα έπρεπε να τον ενδιαφέρει είναι εάν το σωματικό του βάρος είναι υγιές, δηλαδή εάν τα κιλά του επιβαρύνουν τον οργανισμό του ή όχι.

Η ζυγαριά αποτελεί απλώς ένα εργαλείο που κανείς πρέπει να το αξιολογεί αντίστοιχα. Η ένδειξή της δεν αποτελεί παρά έναν αριθμό, ο οποίος ναι μεν μας δείχνει μία κατεύθυνση, αλλά δεν αποκλείεται αυτή η κατεύθυνση να είναι λανθασμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σωματικό μας βάρος μπορούμε να το αξιολογήσουμε χρησιμοποιώντας μία απλή εξίσωση, την εξίσωση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ= Βάρος (κιλά) / ύψος2 (μέτρα)). Εάν λοιπόν κάνουμε τις πράξεις και δούμε ότι το σωματικό μας βάρος αντιστοιχεί σε μία τιμή η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο 19 και στο 24,9, τότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το βάρος μας δεν επιβαρύνει την υγεία μας και είναι φυσιολογικό.

Ωστόσο, ο παραπάνω δείκτης αποτελεί έναν αδρό δείκτη, ο οποίος μπορεί να μας οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, όσοι κάνουν άρση βαρών, αναλογικά για το ύψος τους, έχουν αυξημένο σωματικό βάρος (λόγω αυξημένης μυϊκής μάζας), με αποτέλεσμα η τιμή του ΔΜΣ να υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια. Τιμές ΔΜΣ πάνω από 25 δείχνουν υπέρβαρο/ παχυσαρκία, όμως οι αθλητές της άρσης βαρών μόνο παχύσαρκοι δεν μπορούν να θεωρηθούν.

Έτσι, λοιπόν, κατανοείτε πως για τη σωστή αξιολόγηση του σωματικού μας βάρους απαιτείται πρώτα η εκτίμηση του σωματικού μας λίπους. Εάν πραγματοποιήσουμε αυτή την εξέταση και δούμε ότι το ποσοστό του σωματικού μας λίπους βρίσκεται εντός του εύρους των φυσιολογικών τιμών, τότε το σωματικό μας βάρος είναι υγιές και θα πρέπει να αγνοήσουμε την ένδειξη της ζυγαριάς. Εάν το ποσοστό του σωματικού μας λίπους είναι αυξημένο, τότε θα πρέπει να βελτιώσουμε την υγεία μας, χάνοντας τα περιττά κιλά, ακολουθώντας μια σωστότερη διατροφή και εντάσσοντας την άσκηση στην καθημερινότητά μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: MediDiatrofi.blogspot.com

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης