Γνωρίζεις πως τα λιπαρά είναι απαραίτητα συστατικά μιας υγιούς διατροφής; Κι όμως, αυτή είναι η αλήθεια, επισημαίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ασπασία Καλαμάρη, παρόλο που η φράση «περιορίστε τα λίπη» αποτελεί κοινή οδηγία για όλους. Όσον αφορά λοιπόν στα λίπη και την υγεία, το «κλειδί» είναι να καταναλώνεις αρκετά αλλά όχι πάρα πολλά και να διαλέγεις τους σωστούς τύπους λιπών.

Ορισμένα συναρπαστικά δεδομένα για τα λίπη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Παρέχουν ενέργεια, απαραίτητα λιπαρά οξέα, παίζουν ρόλο στην υγεία του δέρματος αλλά και σε πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού, μεταφέρουν βιταμίνες (Α, D, E, K) και καροτενοειδή και βοηθούν στην απορρόφησή τους, ενώ κατέχουν σημαντική θέση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

– Ορισμένα είδη λιπών σχετίζονται με την καλή υγεία. Τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα λίπη βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά οξέα στη διατροφή μας.

– Οι περισσότερες τροφές που περιέχουν λιπαρά στη σύστασή τους έχουν παραπάνω από έναν τύπο λίπους (π.χ. το ελαιόλαδο έχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά και μονοακόρεστα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Τα λιπαρά δίνουν ευχάριστη γεύση, άρωμα και υφή στα φαγητά μας.

Επομένως, μπορούμε με τις κατάλληλες επιλογές να έχουμε μία διατροφή, η οποία δεν θα είναι μόνο υγιής για την καρδιά αλλά και εύγεστη. Τροφές, λοιπόν, που πρέπει να προτιμούνται είναι εκείνες που είναι πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (φυτικά έλαια, λιναρόσπορος, ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια) και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο, αβοκάντο, φιστίκια, φιστικοβούτυρο).

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε κορεσμένα (ζωικές τροφές, τυρί, πλήρες γάλα και γιαούρτι, κρέας, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο, κ.ά.) και τρανς λιπαρά οξέα (στις τροφές με μερικώς υδρογονωμένα λίπη, π.χ. βούτυρο, έτοιμα μπισκότα, γαριδάκια και παρόμοια προϊόντα, σκληρές μαργαρίνες, κ.ά.). Αυτά τα είδη λίπους αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων εξαιτίας του ότι αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL-χοληστερόλη) και προωθούν την αρτηριοσκλήρυνση.

Για να αυξήσετε, λοιπόν, την πρόσληψη των «έξυπνων» λιπών και να περιορίσετε εκείνα που δεν προωθούν την υγεία σας, μπορείτε, επιγραμματικά, να προτιμάτε πλήρως ή μερικώς αποβουτυρωμένα προϊόντα, να επιλέγετε κρέας από μέρη του ζώου που δεν έχουν πολύ λίπος, να αυξάνετε την πρόσληψη ψαριών, να μην καταναλώνετε το δέρμα ζώων (π.χ. πέτσα κοτόπουλου), να χρησιμοποιείτε κυρίως ελαιόλαδο και να αποφεύγετε τις τηγανισμένες τροφές.

Πηγή: MediDiatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης