Οι παχύσαρκες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του μαστού

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015, 03:25
Οι παχύσαρκες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του μαστού
Όσα περισσότερα παραπανίσια κιλά έχει μια γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση, τόσο περισσότερο κινδυνεύει από επιθετικό καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες μέσης ηλικίας ανήκουν σε ομάδα υψηλότερου κινδύνου σε σχέση με τις συνομήλικές τους με κανονικό βάρος. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μάριαν Νιουχάουζερ του Κέντρου Αντικαρκινικών Ερευνών «Φρεντ Χάτσινσον» του Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA Oncology», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 67.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών, για μια μέση χρονική περίοδο 13 χρόνων. Από αυτές, σχεδόν 3.400 (περίπου το 5%) εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσο αυξάνεται το βάρος μιας γυναίκας, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος για καρκίνο. Οι πιο παχύσαρκες μεταξύ των γυναικών είχαν 86% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Σημειώνεται ότι φυσιολογικός θεωρείται ο δείκτης σωματικής μάζας (το βάρος σε κιλά προς το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα), όταν δεν ξεπερνά το 25. Μεταξύ 25-30 μία γυναίκα είναι υπέρβαρη και πάνω από 30 παχύσαρκη.

Γυναίκες πολύ παχύσαρκες (με δείκτη άνω του 35) κινδυνεύουν 56% περισσότερο από επιθετικό καρκίνο. Η χρήση ορμονικής θεραπείας μετά την εμμηνόπαυση δεν αλλάζει τη σχέση ανάμεσα στο υπερβολικό βάρος και στον κίνδυνο καρκίνου.

Ερώτημα, ωστόσο, παραμένει κατά πόσο μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, αν μια γυναίκα χάσει βάρος μετά την εμμηνόπαυση, κάτι που θα διερευνηθεί σε μελλοντική μελέτη.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015, 03:26