Στο πλαίσιο του εορτασμού της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, 1-7 Νοεμβρίου 2012, το Δίκτυο των Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργάνωσε την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012, στο Ζάππειο, μια εκδήλωση γιορτή για τον μητρικό θηλασμό! Μητέρες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας συμμετείχαν και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Θηλασμό, που έχει σκοπό την προώθηση, την υποστήριξη και την ενημέρωση, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά εμπράκτως, ως εικόνα και παρουσία. Παρόμοιες εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ζάππειο συμμετείχαν 200 μητέρες, που γράφτηκαν στην ομάδα ως θηλάζουσες και καταμετρήθηκαν. Η εκδήλωση αυτή αποκτάει ιδιαίτερη βαρύτητα ως «μήνυμα» για τις μητέρες, καθώς σύμφωνα με μελέτες της τελευταίας δεκαετίας που διενεργήθηκαν στην περιοχή της Αττικής, μόνο τρεις στις δέκα Αθηναίες προσφέρουν στο παιδί το στήθος τους σαράντα ημέρες μετά τον τοκετό. Λιγότερες από δύο στις δέκα Ελληνίδες ξεκινούν αποκλειστικό θηλασμό, δηλαδή δίνουν μόνο το δικό τους γάλα στο παιδί. Έξι μήνες μετά τη γέννα το ποσοστό του θηλασμού στην Ελλάδα είναι κάτω από 10%, του αποκλειστικού δε κάτω από 3%.

Παράλληλα, όλες οι έγκυρες παιδιατρικές εταιρίες ανά τον κόσμο, όπως και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, συνιστούν για τα μωρά αποκλειστικό θηλασμό για έξι μήνες και έπειτα συνέχιση του θηλασμού για τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια, χωρίς κανένα περιορισμό στην τελική διάρκεια της γαλουχίας, ανάλογα με τη θέληση και τις ανάγκες της μητέρας και του παιδιού.

Όπως σχολιάζει σχετικά, η νεαρή μητέρα Χριστίνα Νταλαγιώργου, στη zougla.gr, «στην Ελλάδα δυστυχώς η ενημέρωση για το μητρικό θηλασμό είναι ελλιπής. Η πλειοψηφία πιστεύει ακράδαντα πως ένα βρέφος πρέπει να θηλάζει το πολύ έως έξι μηνών, ενώ η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Το όλο κακό ξεκινάει από τους επαγγελματίες υγείας και τα μαιευτήρια – μαζί με το μωρό σου φέρνουνε και το γάλα σκόνη έτοιμο προς πόση…. Σήμερα εδώ κάνουμε ένα σημαντικό βήμα με σκοπό την αφύπνιση της κοινωνίας και την επιστροφή στη φυσικά μας ένστικτα, ενάντια σε όλο αυτό το κατεστημένο του ξένου γάλακτος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε ακόμη: Μανούλες θήλασαν ταυτόχρονα τα μωρά τους στη Λότζια Ηρακλείου

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012, 23:05

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης