Οι τροφές που απαγορεύονται στη νηστεία είναι, μεταξύ άλλων, κύριες πηγές βιταμίνης Β12 και βιταμίνης C και η έλλειψή τους προκαλεί αναιμία. Η αντικατάσταση, όμως, των ζωικών πηγών με μη ζωικές πηγές και κατάλληλους συνδυασμούς μπορούν να επιτρέψουν ακόμα και σε άτομα με αναιμία να νηστέψουν.

Στον άνθρωπο είναι δύσκολο να παρατηρηθεί καθαρή μορφή αβιταμίνωσης Β12. Συνήθως συνοδεύεται με έλλειψη φυλλικού οξέος και άλλων παραγόντων. Μοναδική πηγή βιταμίνης Β12 που επιτρέπει η νηστεία είναι τα θαλασσινά, ενώ καλές φυτικές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα όσπρια και τα φυλλώδη λαχανικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σίδηρος είναι το θρεπτικό συστατικό που καλύπτεται δυσκολότερα από τις φυτικές τροφές και ο ζωικός σίδηρος έχει μεγαλύτερη απορροφησιμότητα. Υπάρχουν όμως τρόποι η έλλειψη σιδήρου να εξισορροπηθεί από μη ζωικές πηγές. Καλές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα οστρακοειδή, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι) και τα αποξηραμένα φρούτα. Ο σίδηρος, παρουσία βιταμίνης C, απορροφάται τρεις φορές περισσότερο από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Καλές πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, οι κίτρινες πιπεριές, το μπρόκολο και ο χυμός ντομάτας . Επίσης το β- καροτένιο που βρίσκουμε στο καρότο και το μηλικό οξύ που βρίσκεται στο λευκό κρασί ενισχύουν την απορρόφηση του μη- αιμικού σιδήρου. Για όσους από εσάς δεν αποκλείσετε την ομάδα των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή σας, να θυμάστε ότι στα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου θα πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη πρόσληψη πηγής ασβεστίου, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί, διότι το ασβέστιο παρεμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου.

Πριν αποφασίσετε να νηστέψετε, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας. Επιλέξτε μη ζωικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο και βιταμίνη Β12, συνδυάστε τις με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, β- καροτένιο, μηλικό και φυλλικό οξύ και αποφύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωσή τους με πηγές ασβεστίου. Ίσως κριθεί απαραίτητη και η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 και σιδήρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: MEDI-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης