Η επίτευξη ενός fit και υγιούς σώματος απαιτεί άσκηση και διατροφική πειθαρχία. Στο θέμα διατροφής υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που βρίσκονται εμφανή στη ‘μαύρη λίστα’ των σοβαρών αθλητών και αυτών που λατρεύουν το fitness. Τα είδη σοκολάτας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λίπος βρίσκονται συνήθως στην κορυφή αυτής της λίστας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποσύνδεση μεταξύ της σοκολάτας και πιθανών οφελών της στην φυσική μας κατάσταση, λόγω της ανησυχίας γύρω από την κατανάλωση της και το πώς μπορεί να επηρεάσει το βάρος μας.

Η σοκολάτα και η διαχείριση του βάρους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία χρόνια οι ιατρικές έρευνες μας έχουν αναγκάσει να κοιτάξουμε πέρα από το θέμα του βάρους, στις δυνατότητες της σοκολάτας όσον αφορά τη διέγερση της ψυχολογίας, την θετική επίδραση στη διάθεση, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις στα επίπεδα Μονοξειδίου του Αζώτου (Nitric Oxide) και γενικά στην καρδιαγγειακή υγεία. Πιο κάτω θα εξετάσουμε τα μοναδικά συστατικά της σοκολάτας, η οποία προέρχεται από σπόρους κακάο, βλέποντας πως μπορείτε να πάρετε τα οφέλη του κακάο διατηρώντας παράλληλα τους στόχους σας για ένα υγιές και fit σώμα.

Κακάο Vs Σοκολάτα

Το κακάο είναι ο ξηρός και μερικώς ζυμωμένος λιπαρός σπόρος του κακαόδεντρου από το οποίο γίνεται η σοκολάτα. Τα αρχικά συστατικά αναμιγνύονται με γάλα, ζάχαρη, και άλλα συστατικά για το ψήσιμο με αποτέλεσμα τα προϊόντα σοκολάτας να θεωρούνται ένοχες απολαύσεις. Ωστόσο, εξετάζοντας πιο προσεκτικά τον σπόρο σοκολάτας, θεωρείται ότι είναι πλούσιος με μοναδικές θρεπτικές ουσίες που μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη γυμναστική, στην απόδοση και στην καρδιαγγειακή υγεία. Για να αποκομίσετε λοιπόν τα πραγματικά οφέλη του κακάο, θα πρέπει να απολαύσετε την κατανάλωση του με προϊόντα τα οποία βρίσκονται όσο το δυνατό πιο κοντά στη φυσική του πηγή. Όσο πιο μακρινό βρίσκεται ένα προϊόν από τη πρωταρχική φυσική κατάσταση του κακάο, τόσο περισσότερη περιεκτικότητα θα έχει ζάχαρη και λίπη, μειώνοντας έτσι τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην υγεία αλλά και στην άσκηση.

Τα οφέλη του Κακάο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το οφέλη των συστατικών του κακάο επεκτείνονται επίσης στην κυκλοφορία και τη γενική καρδιαγγειακή υγεία. Τα περισσότερα από τα οφέλη συνδέονται με την παρουσία των φλαβονοειδών, (πολυφαινολικές ενώσεις). Τα φλαβονοειδή του κακάο παρέχουν οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης μιας επιθυμητής αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, τα φλαβονοειδή του κακάο ως μέρος των προϊόντων κακάο έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα του Μονοξειδίου του Αζώτου, καθώς βοηθούν στη μείωση των κολλώδες αιμοπεταλίων του αίματος. Και οι δύο αυτές δράσεις επιτρέπουν στο αίμα να ρέει πιο ελεύθερα το οποίο είναι ασφαλώς σημαντικό κατά τη διάρκεια της άσκησης και της ανάκαμψης.

Το Μονοξείδιο του Αζώτου αποτελεί ρυθμιστή της ροής του αίματος και δρα αυξάνοντας τη διαστολή των αρτηριών. Αυτός ο παράγοντας προέρχεται από το αμινοξύ Αργινίνη (Arginine) και αναγνωρίζεται ως ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους έχει θετικά αποτελέσματα για την αρτηριακή πίεση. Το κακάο είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία είναι κρίσιμα για άτομα που καίνε πολλές θερμίδες καθώς παράγουν περισσότερες ελεύθερες ρίζες στο σώμα τους. Η αντιοξειδωτική δύναμη ενός τροφίμου μπορεί να μετρηθεί με το δείκτη ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) ο οποίος απεικονίζει τη δύναμη που παρουσιάζει ένα τρόφιμο προκειμένου να είναι σε θέση να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα oracvalues.com, η σκόνη κακάο κατατάσσεται μεταξύ των υψηλότερων τροφίμων σε σχέση με τον δείκτη ORAC.

Συμπέρασμα

Η σοκολάτα και η καλή φυσική κατάσταση λοιπόν, μπορούν να συνυπάρξουν. Επιλέξτε πιο σκούρα ποικιλίες, χαμηλότερες σε ζάχαρη και λιπαρά διαβάζοντας την ετικέτα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα κακάο το οποίο δεν περιέχει το λίπος και τη ζάχαρη που περιέχει η συνηθισμένη σοκολάτα.

Πηγή: ifitnessbook.gr

Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης