Γεύση: Η πολύτιμη αίσθηση του οργανισμού σας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Μαΐου 2012, 16:37
Γεύση: Η πολύτιμη αίσθηση του οργανισμού σας
Οι διαταραχές της γεύσης μπορεί να αλλοιώσουν την πολύτιμη αυτή αίσθηση ακόμα και σε βαθμό που να μην αντιλαμβανόμαστε τι ακριβώς τρώμε.

Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε πως η γεύση μας βοηθά να αντιλαμβανόμαστε το άρωμα διαφόρων ουσιών, όπως είναι οι τροφές αλλά και διάφορες βλαβερές ουσίες και δηλητήρια.

Οι βασικές γεύσεις που αναγνωρίζει ο άνθρωπος είναι το αλμυρό, το γλυκό, το ξινό και το πικρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως η αισθητική αυτή λειτουργία μπορεί να διαταραχθεί οδηγώντας σε υπογευσία (μείωση της αίσθησης της γεύσης), αγευσία (απώλεια της γεύσης) και δυσγευσία ή κακογευσία (μετατροπή της γεύσης σε δυσάρεστη αίσθηση ή κακή γεύση).

Ωστόσο, οι πιθανές αιτίες που μπορεί να μας κάνουν να χάσουμε την αίσθηση της γεύσης είναι οι εξής: Η ακτινοθεραπεία στην περιοχή κεφαλής και τραχήλου, η δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα, οι διαταραχές μεταβολισμού όπως: υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, αβιταμινώσεις, νοσήματα του ήπατος και των νεφρών κ.α.

Βέβαια και οι ορμονικοί λόγοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμβάλλει κατά πολύ το κάπνισμα και η κακή υγιεινή του στόματος. Επίσης η ελάττωση των επιπέδων ψευδαργύρου στο αίμα, που παρατηρείται σε διάφορες παθήσεις κ.α.

Δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε αμέσως, αρχικά πρέπει να εξετάσετε την αιτία και η διάγνωση θα γίνει με βάση το ιατρικό ιστορικό σας, την κλινική εξέταση, καθώς και διάφορες δοκιμασίες με σταγόνες υγρών, και η αντιμετώπισή τους είναι ανάλογη με την αιτία τους.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Μαΐου 2012, 16:37