Η δυσπεψία συχνά συνδέεται με την ανθυγιεινή διατροφή και το στρες, τα οποία έχουν επίπτωση στη σωστή λειτουργία του στομάχου. Για να προλάβετε τα προβλήματα της δυσπεψίας, καλό είναι να αποφεύγετε τα λαδερά και λιπαρά φαγητά αλλά και τo junk food. Η άθληση είναι επίσης σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Αν δεν θέλετε να τρέχετε στο φαρμακείο κάθε φορά που σας ταλαιπωρούν καούρες και αυτό το άσχημο αίσθημα φουσκώματος, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα αυτά εύκολα και απλά, με προϊόντα που θα βρείτε στην κουζίνα σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα «φάρμακα» της φύσης

Ένας από τους πιο απλούς και… νόστιμους τρόπους για να αντιμετωπίσετε τη δυσπεψία, είναι το λάιμ και το τζίντζερ. Αναμειγνύετε δυο κουταλιές χυμού λάιμ και τζίντζερ με μέλι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό, το οποίο μπορείτε να πιείτε ύστερα από ένα βαρύ γεύμα.

Αν σας φαίνεται πολύπλοκο, απλώς φάτε ένα πορτοκάλι έπειτα από κάθε γεύμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πορτοκάλι βοηθάει αποτελεσματικά το πεπτικό σύστημα και μας εφοδιάζει με θρεπτικές ουσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ξινά σταφύλια έχουν και αυτά καλή επίδραση στην αντιμετώπιση των πεπτικών προβλημάτων. Τώρα που πλησιάζει η εποχή τους, μην αντισταθείτε στον πειρασμό και προτιμήστε τα σταφύλια για φρούτο, ώστε να αποφεύγετε τη δυσπεψία και άλλες διαταραχές του στομάχου.

Για την πρόληψη, πάντως, πιείτε ένα ζεστό ρόφημα με λεμόνι πριν από κάθε γεύμα. Ο χυμός του λεμονιού καταπολεμά αποτελεσματικά τα βακτήρια και επομένως της δυσπεψία.

Θεραπεία με κόλιαντρο

Εκτός από το να νοστιμεύει το φαγητό, ο κόλιαντρος έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Αναμείξτε σπόρους από κύμινο με το χυμό από λίγα φύλλα κόλιαντρου σε ένα ποτήρι νερό και προσθέστε λίγο αλάτι. Το ποτό αυτό είναι αποτελεσματικό στη δυσπεψία. Για να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα με αέρια, αναμείξτε δύο κουταλιές κόλιαντρο, μια κουταλιά τζίντζερ, τρία γαρίφαλα και κάρδαμο σε ένα ποτήρι νερό.

Άλλες… ποτοθεραπείες

Η πιο άμεση και γρήγορη λύση για τη δυσπεψία είναι ένα ποτήρι σόδα. Αναμείξτε μια κουταλιά του γλυκού μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι νερό, για να ανακουφιστείτε από τη δυσπεψία και να απαλύνετε τους πόνους στο στομάχι.

Επίσης, το τσάι μέντας ή βατόμουρου είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του στομάχου και ταυτόχρονα απολαυστικό.

Άλλες λύσεις

Οι γιατροί συνιστούν να βάλετε μια σακούλα με πάγο πάνω στο στομάχι σας για μισή ώρα έπειτα από ένα… προβληματικό γεύμα, που σας ταλαιπώρησε. Εναλλακτικά μπορείτε να χαλαρώσετε, κάνοντας ζεστά και κρύα μπάνια, ώστε να απαλύνετε τους πόνους.

Επίσης, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους πόνους της δυσπεψίας με εντριβές στο στομάχι σας, με ίσες ποσότητες σκόρδου και λαδιού σόγιας. Αφήστε τα έλαια να απορροφηθούν από την επιδερμίδα σας για να νιώσετε ανακούφιση.

«Η υγεία είναι πλούτος» λέει ένα παλιό γνωμικό. Αλλά μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία του… πλούτου σας, μόνο για να διατηρήσετε την υγεία σας, εάν δεν είστε προσεκτικοί.

Το να αποφεύγετε το λιπαρό και το πρόχειρο φαγητό αποτελεί μια καλή λύση. Επίσης, η τακτική άσκηση βοηθά στην καλή πέψη. Αλλά εάν οι επιλογές σας δεν είναι και οι καλύτερες για το στομάχι σας, ακολουθήστε αυτές τις εύκολες και φυσικές θεραπείες για να αισθανθείτε καλύτερα.

Επιμέλεια: Νεφέλη Μάρκελου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης