«Δεν μπορώ να κάνω άλλο δίαιτα, μου λείπουν οι γεύσεις» είναι μια φράση που οι διαιτολόγοι ακούνε συχνά από τους πελάτες τους.

Το φαινομενικά δίκαιο αυτό αίτημα είναι στην ουσία του ανεδαφικό. Για πολλούς ανθρώπους, οι έννοιες «δίαιτα» και «απώλεια βάρους» είναι ταυτόσημες με τη στέρηση και την απομάκρυνση από το νόστιμο φαγητό. Η πραγματικότητα, όμως, βρίσκεται κάπου στη μέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τροφές περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, οι οποίες όμως, όσες αποδίδουν ενέργεια στο σώμα, περιέχουν και ένα θερμιδικό φορτίο. Αν η συνολική ενέργεια που προσλαμβάνουμε μέσα από την τροφή είναι μεγαλύτερη από αυτή που χρειαζόμαστε, τότε αυτή που περισσεύει αποθηκεύεται με τη μορφή του λίπους. Αν λοιπόν συνολικά μέσα στη διάρκεια της ημέρας καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από αυτή που χρειαζόμαστε, τότε και το ενεργειακό φορτίο αυξάνεται ανάλογα.

Αυτό σημαίνει ότι, αν η κατανάλωση της αγαπημένης μας τροφής δεν προκαλεί αυξημένη πρόσληψη ενέργειας, τότε μπορούμε να την απολαύσουμε. Σημασία έχει λοιπόν η ποσότητα που καταναλώνουμε σε συνάρτηση με το υπόλοιπο καθημερινό φαγητό.

Προσοχή όμως, γιατί η ακραία εφαρμογή αυτής της αρχής οδηγεί σε λάθη. Αν πούμε ότι καλύπτουμε το σύνολο των ενεργειακών μας αναγκών από μόνο μία τροφή, τότε σίγουρα έχουμε σοβαρό έλλειμμα στη συνολική πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορούμε, λοιπόν, μέσα σε ένα πρόγραμμα διατροφής να εντάξουμε το αγαπημένο μας φαγητό. Αρκεί να μην το παρακάνουμε!

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης