Οι πληροφορίες και οι κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούνται κατά την προσπάθειά μας να χάσουμε τα περιττά μας κιλά συχνά παρερμηνεύονται. Πάντα εμφανίζεται ένας νέος τρόπος, καλύτερος από τον προηγούμενο, που υπόσχεται σωστή και γρήγορη απώλεια κιλών. Είναι, όμως, έτσι; Για όλους είναι σωστός αυτός ο τρόπος;

Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος Κυριακή Γούτα, ένα σύνηθες λάθος που γίνεται είναι η ανταλλαγή προγραμμάτων διατροφής και η πραγματοποίηση προτεινόμενων διαιτολογίων που υπάρχουν σε διάφορα περιοδικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι η χρήση ενός διαιτολογίου που είναι φτιαγμένο για έναν άνθρωπο π.χ. την κα. Μαρία μπορεί να κάνει θαύματα στην ίδια, αλλά, αν την ίδια δίαιτα κάνει η κα. Ελένη, μπορεί να εξελιχθεί, χωρίς υπερβολή, σε φονικό όπλο. Ο καθένας είναι ξεχωριστός και έχει διαφορετικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, γι’ αυτό και έχει το δικό του εξατομικευμένο διαιτολόγιο.

Κατά καιρούς ενοχοποιούνται θρεπτικά συστατικά, τα οποία «κατηγορούνται» πως μπλοκάρουν τον μεταβολισμό και μας δυσκολεύουν στην απώλεια του βάρους. Είναι έτσι ή υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε ή δεν έχουμε δώσει σημασία;

1. Υδατάνθρακες: είναι ουσιαστικής σημασίας θρεπτικά στοιχεία για την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Το κύριο συστατικό παροχής ενέργειας του ανθρώπινου οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν υδατάνθρακες που πρέπει να αποφεύγονται και αυτοί που είναι προτιμότεροι. Προτιμήστε τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης ή πολύσπορα, όσο το δυνατόν λιγότερες κατεργασμένες τροφές βρώμη, κριθαράκι κ.λπ.. Οι τροφές αυτές δίνουν σύνθετους υδατάνθρακες και βοηθούν στην πρόσληψη φυτικών ινών. Αποφύγετε τροφές όπως ζάχαρη, γλυκά, τηγανητές πατάτες, πατατάκια, κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Προσοχή στις ετικέτες τροφίμων, καθώς κρύβουν στοιχεία που μας βοηθούν.

2. Διχασμός ανάμεσα σε προϊόντα χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά σε λιπαρά; Οι κίνδυνοι που κρύβουν οι τροφές χωρίς λιπαρά είναι η ζάχαρη και το αλάτι, συστατικά που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη καλύτερης γεύσης. Μικρές ποσότητες μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ελαιόλαδο, μαργαρίνες εμπλουτισμένες με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ή στερόλες, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, λιπαρά ψάρια όπως μπακαλιάρος, καλαμάρι, τόνος, μουρούνα, γαρίδες) είναι σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Η μικρή περιεκτικότητα σε λίπος έχει την ιδιαιτερότητα να μας κρατά χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι αποφεύγεται η υπερφαγία.

3. Μπορώ να φάω κάτι που θέλω, αν γυμναστώ ή αν δουλεύω έξω; Τι σημαίνει απώλεια κιλών; Η απώλεια των κιλών είναι η καύση περισσοτέρων θερμίδων από αυτές που προσλαμβάνω. Ανάλογα με την εργασία μας ή την άσκηση, και όχι μόνο, καταναλώνουμε κάποιες θερμίδες. Ο υπάλληλος γραφείου καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από τον οικοδόμο, ο αθλητής στίβου περισσότερες από κάποιον που κάνει ορθοσωμική. Αυτοί οι τρόποι είναι θεμιτοί για την καύση των θερμίδων. Το πρόβλημα παρατηρείται στην υπερεκτίμηση των θερμίδων που καταναλώνονται κατά τις παραπάνω δραστηριότητες.

Όπως επίσης γίνεται υποτίμηση των θερμίδων που αντιστοιχούν σε κάποιες αγαπημένες τροφές. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Αν κάποιος κάνει καύσεις 350 θερμίδες κατά τη διάρκεια της προπόνησης και καταναλώσει ένα χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες και αναψυκτικό, τότε μπορεί να κερδίσει βάρος και όχι να χάσει. Ένας καλός έλεγχος είναι η χρήση μετρητή που ελέγχει της καύσεις σας και στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει μια σωστή εκτίμηση των θερμίδων που δίνουν οι αγαπημένες σας τροφές.

4. Μπορώ να έχω ένα Σαββατοκύριακο χωρίς μέτρο, αν όλη την εβδομάδα είμαι σωστός; Είναι καλό να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα χωρίς πολλές παρασπονδίες ακόμα και το Σαββατοκύριακο, πολλές φορές η λήψη πολλών θερμίδων οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους άσχετα με το πόσο σωστά ακολουθήσατε το πρόγραμμα της εβδομάδας. Προσπαθήστε να απολαύσετε τις στιγμές χαλάρωσης με μέτρο στη διατροφή σας, μην ξεχνάτε πως δεν είναι μόνο η αύξηση του φαγητού που γίνεται τις μέρες αυτές αλλά και η μείωση της δραστηριότητάς σας.

5. Τρώω λιγότερο για να συρρικνωθεί το στομάχι μου. Τρώω σε τακτικά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να μην οδηγηθώ σε υπερκατανάλωση τροφής. Φανταστείτε πως το σώμα είναι το αυτοκίνητο και πρέπει να βάλω 20 lt βενζίνη, πάω στο πρατήριο και ρίχνω 20lt όλα μαζί. Μπορούν να μπουν στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου; ΟΧΙ φυσικά, θα πέσουν έξω. Το σώμα μας δεν λειτουργεί έτσι. Αν από το πρωί δεν έχω καταναλώσει τροφή και ξαφνικά μετά από ώρες φάω το γεύμα μου, τότε μπαίνει υπερβολική ποσότητα στο στομάχι και δεν μπορεί να τη διαχειριστεί. Έτσι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες που δίνω με επιτυχία, με αποτέλεσμα την αποθήκευσή τους και την ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ.

Η σωστή διατροφή οδηγεί σε ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Μικρά βήματα αλλά σταθερά θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου.

Και πάνω από όλα, χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

Πηγή: MediDiatrofi.blogspot.com

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης