Η καλοκαιρινή σεζόν, που πλέον ξεκίνησε και επίσημα, μάς ανοίγει την όρεξη για βόλτες, ατελείωτες ώρες στην παραλία, παιχνίδια και κολύμπι. Αυτή η ευχάριστη διάθεση δεν σταματά εδώ, αφού στο μυαλό μας την συνδυάζουμε με καλή παρέα σε ένα ταβερνάκι ή ουζερί, με το αλκοόλ και τους μεζέδες να δίνουν και να παίρνουν…

Ποια όμως είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε να γευματίσουμε στην παραλία;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταβέρνα– ουζερί

Μετά από μερικές βουτιές και αρκετό παιχνίδι στη θάλασσα και την άμμο, το στομάχι σου γουργουρίζει και μια τεράστια αίσθηση πείνας σε κυριεύει. Η ώρα για ένα διάλειμμα από την παραλία και μια στάση στο κοντινότερο ταβερνάκι έφτασε.

Δείξε μεγάλη προσοχή όταν πάρεις τον κατάλογο στα χέρια σου! Θα πρέπει από πριν να έχεις κάνει ένα πλάνο στο μυαλό σου για το τι θα παραγγείλεις, αλλιώς η πείνα θα σε παρασύρει στο να κάνεις λάθος επιλογές και να παραγγείλεις πολύ περισσότερα από αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άρχισε την παραγγελία από την σαλάτα και απέφυγε τα τηγανητά λαχανικά ή τις σαλάτες με σάλτσες και sauce. Επίλεξε κυρίως ψητά κρεατικά ή θαλασσινά και προσπάθησε να περιορίσεις τα μαγειρευτά και με πολλές σάλτσες φαγητά. Στα ορεκτικά θα πρέπει επίσης να είσαι προσεκτικός διότι τα περισσότερα από αυτά είναι τηγανητά και με αρκετά λιπαρά.

Ενυδάτωση

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσετε αφυδάτωση, λόγω της μεγάλης απώλειας υγρών από το σώμα. Αυτό λοιπόν που παίζει πρωταρχικό ρόλο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, είναι η αυξημένη κατανάλωση νερού και γενικότερα υγρών.

Ξεδίψασε με νερό και μετά αποφάσισε αν θα πιεις αλκοόλ, αναψυκτικό ή κάποιο άλλο ρόφημα… Μια διαφορετική επιλογή από το νερό, που σου παρέχει άφθονα υγρά και θα εφοδιάσει τον οργανισμό σου με πληθώρα αντιοξειδωτικών. είναι το παγωμένο τσάι. Επίσης δοκίμασε ροφήματα όπως smoothies που έχουν βάση το γιαούρτι και τα φρούτα ή φυσικούς χυμούς από φρέσκα φρούτα εποχής.

Απόφυγε τα ροφήματα τύπου καφέ με σιρόπι και σαντιγί διότι εκτός του ότι δεν θα ενυδατώσουν το σώμα σου, είναι εξαιρετικά θερμιδογόνα.

Προσοχή στο αλκοόλ! Δεν θεωρείται μέσο ενυδάτωσης, αντίθετα ευνοεί την αφυδάτωση του οργανισμού. Κατανάλωσέ το λοιπόν με σύνεση και συνοδεύοντάς το με αρκετό νερό.

«Πλανόδια» σνακ

Απόφυγε να καταναλώσεις σνακ τύπου ντόνατς, λουκουμάδες, πατάκια τα οποία δεν θα σε χορτάσουν για πολύ και θα σε φορτώσουν και με κενές θερμίδες. Προτίμησε κριτσίνια, κράκερ, γκοφρέτες δημητριακών, ανάλατους ξηρούς καρπούς, κουλουράκια, ξερά ή φρέσκα φρούτα, λαχανικά όπως αγγουράκια ή καρότα. Αν θεωρείς ότι είναι δύσκολο να βρεις τέτοιες τροφές στην παραλία, φρόντισε να τα πάρεις από το σπίτι.

Όταν θα ετοιμάζεις την τσάντα για το μπάνιο (αντηλιακό, ρακέτες, περιοδικά…) ετοίμασε και μερικά σνακ για να έχεις μαζί σου. Σε μια ισοθερμική τσάντα θα μπορούσες επίσης να διατηρήσεις και διάφορα σάντουιτς με υλικά της επιλογής σου ή φρουτοσαλάτες ή κέικ. Όχι μόνο θα σου έρθει πιο φτηνά από την ακριβή καντίνα ή την καφετέρια, αλλά θα ξέρεις και τι τρως.

Ευπαθείς τροφές

Καλό θα ήταν να μην καταναλώσεις στην παραλία ευπαθή τρόφιμα που χρειάζονται ψυγείο (γαλακτοκομικά, αλλαντικά, σοκολάτα, παγωτά) και να αποφύγεις εντελώς αυτά που έχουν αλλοιωμένη όψη ή γεύση. Επίσης να προτιμάς τα καλά ψημένα κρέατα και να καταναλώνεις με προσοχή τα θαλασσινά. Αν αγοράσεις φρούτα ή λαχανικά θα πρέπει να τα πλύνεις πολύ καλά πριν τα καταναλώσεις.

Δεν χαλαρώνουμε

Ένα επιπλέον λάθος που δεν σχετίζεται άμεσα με την διατροφή αλλά θα σε βοηθήσει στο να διατηρήσεις σταθερό το βάρος σου είναι φυσικά η άσκηση! Ακόμα και αν δεν ξέρεις κολύμπι, μπορείς να κάνεις ασκήσεις μέσα στο νερό που θα σφίξουν και θα δυναμώσουν το σώμα σου. Καλή η ηλιοθεραπεία αλλά εξίσου ωραίο μαύρισμα θα αποκτήσεις παίζοντας ρακέτες ή βόλεϊ, κολυμπώντας ή περπατώντας στην παραλία.

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης