Δυστυχώς, ο σύγχρονος άνθρωπος καταναλώνει όλο και περισσότερη ζάχαρη, χωρίς καν να το γνωρίζει…

Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα, ο μέσος ενήλικας καταναλώνει καθημερινά περίπου 20 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, που αντιστοιχούν σε 320 θερμίδες, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι άχρηστες και μετατρέπονται γρήγορα σε περιττά κιλά. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόση κρυμμένη ζάχαρη περιέχεται στη διατροφή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, πολλοί προτιμούν τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και, επειδή τρώμε πολλά προϊόντα χωρίς ή με λίγα λιπαρά, δεν γνωρίζουμε ότι σε πολλά εξ αυτών η ζάχαρη είναι υποκατάστατο του λίπους και ότι στην πραγματικότητα «ανταλλάσσουμε το λίπος με ζάχαρη».

Κυρίως τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν κρυφή ζάχαρη, ανάλογα με την ποσότητα που περιέχεται στο τρόφιμο, με φθίνουσα σειρά. Αυτό σημαίνει ότι το συστατικό που περιέχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα (έχει το μεγαλύτερο βάρος), αναγράφεται πρώτο και εκείνο με το μικρότερο βάρος αναγράφεται τελευταίο.

Καλό είναι να γνωρίζει κανείς ποιες μπορεί να είναι «οι ύποπτες τροφές που κρύβουν ζάχαρη», καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει είτε να τις περιορίσει (στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής) είτε να τις αποφύγει τελείως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οφείλουμε ως καταναλωτές να διαβάζουμε με προσοχή τις πληροφορίες στη συσκευασία τροφίμων. Η ζάχαρη μπορεί να αναφέρεται με άλλο όνομα, ενώ το προϊόν μπορεί να περιέχει κάποια άλλη γλυκαντική ουσία. Η αγγλική κατάληξη «-οse» ή η ελληνική «οζη» πρέπει να σας «ταρακουνήσει» (fructose, glucose, sucrose= φρουκτόζη, γλυκόζη, σουκρόζη).

Τρόφιμα που περιέχουν κρυφή ζάχαρη

• τα γιαούρτια χαμηλών λιπαρών με γεύση φρούτων (έχει υπολογιστεί ότι ένα κεσεδάκι περιέχει μέχρι και επτά κουταλάκια ζάχαρη)
• σχεδόν όλες οι κονσέρβες
• προμαγειρεμένα και κατεψυγμένα φαγητά
• ντοματοχυμός μαγειρικής
• κέτσαπ
• αναψυκτικά
• κομπόστες & τυποποιημένοι χυμοί
• επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού (με προσθήκη σοκολάτας, αποξηραμένων φρούτων, κ.λπ.) και μπάρες δημητριακών
• κράκερ, κριτσίνια και διάφορα αρτοσκευάσματα
• διάφορες έτοιμες σάλτσες που κυκλοφορούν στο εμπόριο π.χ. barbecue sauce
• επιδόρπια γιαουρτιού
• σιρόπι

Συνεπώς, θα πρέπει ως καταναλωτές να διαβάζουμε με προσοχή τις πληροφορίες στη συσκευασία των τροφίμων. Καλό είναι να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές, όπως λευκό ψωμί, άσπρα ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα, αντικαθιστώντας τα με ολικής αλέσεως προϊόντα.

Μπορούμε, αντί για επεξεργασμένα δημητριακά, να προσθέσουμε μόνοι μας στα δημητριακά του πρωινού μας κομμάτια φρέσκων φρούτων. Το ίδιο ισχύει και για το γιαούρτι.

Προτιμήστε φυσικούς χυμούς, αντί για τυποποιημένους. Αποφύγετε τα αναψυκτικά και φτιάξτε τα δικά σας soft drinks, π.χ. 1 ½ λίτρο νερό, φύλλα δυόσμου, λίγες ροδέλες λεμονιού τρεις ώρες στο ψυγείο και είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Τέλος, προσέξτε τα προϊόντα στα οποία αναγράφεται «χωρίς πρόσθετη ζάχαρη». Αυτό σημαίνει ότι δεν προστέθηκε ζάχαρη κατά την επεξεργασία της τροφής και όχι ότι η ίδια τροφή δεν περιέχει ζάχαρη!

Και να θυμάστε πάντα ότι πρέπει να καταναλώνουμε μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ώστε να παρέχουμε στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης