Ερεθισμένα μάτια, καταρροή, βήχας, εξανθήματα… Σου θυμίζουν κάτι; Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν αλλεργίες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο κάθε χρόνο. Ακολούθησε τα βασικά μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τους για να υποφέρεις λιγότερο από τα συμπτώματα τους.

Εάν φτερνίζεσαι, αναπνέεις με δυσκολία και βήχεις ασταμάτητα, τότε θα πρέπει να δώσεις «μάχη» με τα αλλεργιογόνα που σε περιβάλλουν καθημερινά και πυροδοτούν αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα. Η σκόνη, τα ακάρεα, η μούχλα, οι χημικές ουσίες είναι μερικοί από τους «ενόχους». Μειώνοντας την επαφή και την έκθεση σε αυτούς, αυτόματα περιορίζεται και η ένταση των συμπτωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σπίτι

• Καθάριζε Ξεσκονίζοντας τις επιφάνειες και πλένοντας συχνά τα σκεπάσματα, τα σεντόνια, την κουρτίνα του μπάνιου, ελέγχεις την ποσότητα ακάρεων σκόνης στο σπίτι. Απόφευγε τα λευκαντικά και προτίμησε άοσμα απορρυπαντικά.

• Βάζε συχνά ηλεκτρική σκούπα Αν και το καθάρισμα πυροδοτεί καμιά φορά αλλεργικές αντιδράσεις, το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα μία με δύο φορές την εβδομάδα θα μειώσει τα ακάρεα σκόνης. Φόρα μια μάσκα όταν κάνεις δουλειές στο σπίτι. Ίσως, μάλιστα, να πρέπει να φύγεις για λίγες ώρες μετά το καθάρισμα, ώστε να αποφύγεις τα αλλεργιογόνα που αιωρούνται στον αέρα. Αγόρασε ηλεκτρική σκούπα καθαρισμού τελευταίας τεχνολογίας, με ισχυρό μοτέρ άνω των 2.000 W, για δυνατή απορρόφηση και εφοδιασμένη με φίλτρο Η.Ε.Ρ.Α. που «αιχμαλωτίζει» ακόμη και τα μικρότερης διαμέτρου σωματίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Διατήρησε την υγρασία σε χαμηλά επίπεδα Μην ξεχνάς ότι τα υψηλότερα επίπεδα ακάρεων παρατηρούνται το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου, όταν η υγρασία κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

• Μείωσε τα επιθήλια των κατοικίδιων Εάν έχεις αλλεργίες, πρέπει να αποφεύγεις τα κατοικίδια με φτερά ή γούνα, όπως τα πουλιά, οι σκύλοι και οι γάτες. Το σάλιο των ζώων και τα νεκρά κύτταρα, ή αλλιώς επιθήλια, ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Εάν δεν αντέχεις χωρίς το κατοικίδιό σου, τουλάχιστον κράτα το έξω από την κρεβατοκάμαρα.

• Διώξε τη γύρη Ένας εύκολος τρόπος για να εμποδίσεις τη γύρη να μπαίνει στο σπίτι σου είναι να κρατάς κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες. Χρησιμοποίησε φίλτρο αέρα και καθάριζέ το τακτικά ή άναψε το κλιματιστικό αλλάζοντας συχνά το φίλτρο του. Ακόμη, τοποθέτησε ειδικές αντιαλλεργικές σήτες στα παράθυρα.

• Απόφυγε τους μύκητες Η μούχλα προκαλείται από ένα μύκητα του οποίου περισσότερα από 100.000 είδη μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε σχεδόν περιβάλλον του πλανήτη. Το μόνο που χρειάζεται για να ευδοκιμήσουν είναι μία πηγή τροφής, μία πηγή νερού και η σωστή θερμοκρασία. Εάν μειώσεις την υγρασία στο μπάνιο και στην κουζίνα, θα μειωθεί και η μούχλα. Επιδιόρθωσε τυχόν διαρροές εντός και εκτός σπιτιού και καθάρισε τις επιφάνειες που συγκεντρώνουν μύκητες. Τα φυτά συχνά έχουν και γύρη και μύκητες, γι’ αυτό περιόρισε τον αριθμό των οικιακών φυτών.

Πηγή: shape.gr

Επιμέλεια: Μαίρη Κιλικίδου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης