Νομίζετε πως, επειδή ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα διατροφής, θα πρέπει να στερηθείτε τα αγαπημένα σας φαγητά; Κάνετε λάθος! Πρώτον ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα διατροφής και όχι δίαιτας και αυτό θα το τονίζουμε πάντα, γιατί διατροφή δεν σημαίνει στέρηση, ούτε πείνα, ούτε απαγόρευση ομάδων τροφών, σε αντίθεση με τις δίαιτες.

Πρέπει να τρώτε από όλα, απλώς να μην το παρακάνετε με την ποσότητα! Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να στερείστε κάποιο αγαπημένο σας φαγητό που μπορεί να έχει μερικές θερμίδες παραπάνω από τα υπόλοιπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν τρόποι να ευχαριστηθείτε τις αγαπημένες σας γεύσεις, είτε μαγειρεύοντάς τις με πιο υγιεινό τρόπο είτε βρίσκοντας μια διαφοροποιημένη εκδοχή τους.

Ας ξεκινήσουμε με τα τηγανητά: Είναι λίγο παρεξηγημένα, ενώ δεν θα έπρεπε. Καλό είναι να αποφεύγετε τα τηγανητά απ’ έξω, επειδή δεν γνωρίζουμε τι είδους λάδια χρησιμοποιούν και πόσες φορές μπορεί να τηγανίζουν τα τρόφιμα με το ίδιο λάδι.

Αν όμως τα τηγανητά είναι σπιτικά με ελαιόλαδο και μόλις τηγανιστεί το τρόφιμο πεταχτεί το χρησιμοποιημένο λάδι, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα να τηγανίσετε κάτι, μια στο τόσο, όπως λέμε. Σε περίπτωση, όμως, που θέλετε να αποφύγετε τελείως αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον φούρνο. Εκεί μπορείτε να ψήσετε πανέ σνίτσελ ή κοτόπουλο και άλλα κρεατικά πασπαλισμένα με τριμμένη φρυγανιά. Μιλάμε πάντα για άπαχο κρέας και, όπου υπάρχει ορατό λίπος και πέτσες, τα αφαιρούμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορείτε, επίσης, να λαδώσετε τα χέρια σας με ελαιόλαδο και με τα χέρια σας να λαδώσετε τεμάχια από πατάτες, να τις βάλετε σε ένα ταψάκι καλυμμένο με λαδόκολλα και έτσι θα γίνουν σαν τηγανητές, μόλις τις βγάλετε από τον φούρνο. Βέβαια, υπάρχουν και τα αντικολλητικά σκεύη που δεν χρειάζονται λάδι και μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λάδι, βάζοντας στο σκεύος χυμούς φρούτων ή λίγο κρασί.

Σχετικά με τα light προϊόντα, καλό είναι να τα βγάλετε από τη ζωή σας, εκτός από το γάλα και το γιαούρτι. Εκτός λοιπόν από αυτά τα δύο, μη χρησιμοποιείτε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά στην καθημερινότητά σας, απλώς να προσέχετε στην ποσότητα. Εκεί που θα μπορούσε, όμως, να γίνει μια εξαίρεση, είναι αν θέλετε να μαγειρέψετε κάποιο μπελαλίδικο φαγητό που ίσως έχει κάποιες θερμίδες παραπάνω από τα υπόλοιπα φαγητά.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να φτιάξετε παστίτσιο ή μουσακά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και ακόμα καλύτερα φυτική κρέμα γάλακτος. Ο κιμάς ούτως ή άλλως πρέπει να είναι μοσχαρίσιος, ενώ οι πατάτες ή μελιτζάνες που θα χρησιμοποιήσετε για τον μουσακά ή για μελιτζάνες παπουτσάκια ή κάποιο παρόμοιο φαγητό, καλό είναι να ψηθούν στον φούρνο και όχι να τηγανιστούν. Πιστέψτε με, η γεύση είναι εξίσου απολαυστική.

Αν θελήσετε να φάτε κάποιο σάντουιτς από έξω, τότε μπορείτε να πάρετε αλάδωτη πίτα ή ψωμάκι με κοτόπουλο σουβλάκι, χωρίς πατάτες (καλύτερα να τις φτιάξετε σπίτι), ντομάτα, κρεμμύδι, λίγη κέτσαπ και λίγη μουστάρδα και να αποφύγετε τις σάλτσες τύπου ουγγαρέζα, τυροκαυτερή, κ.λπ.. Αν το μυαλό σας δεν μπορεί να ξεφύγει από τον γύρο, τότε προτιμήστε γύρο κοτόπουλο ή μοσχαρίσιο κεμπάπ και όχι χοιρινό, απλώς θα πρέπει να ξέρετε πως ο γύρος κοτόπουλο δεν είναι φιλέτο, αλλά περιλαμβάνει όλα τα μέρη, ακόμα και την πέτσα.

Αν έχετε έντονη επιθυμία για πίτσα, θα σας πρότεινα να φτιάξετε μια σπιτική με δικό σας ζυμάρι ολικής αλέσεως, γαλοπούλα και κασέρι (και σε αυτήν την περίπτωση με λίγα λιπαρά), όποιο λαχανικό θέλετε, π.χ. μανιτάρια, πιπεριά, κ.λπ. και δική σας φρέσκια ντομάτα. Αν βαριέστε να κάνετε όλη αυτήν τη διαδικασία, μπορείτε να αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ πίτες, είτε αραβικές είτε τις κλασικές που έχουν στα γυράδικα, και να βάλετε πάνω 1 φέτα γαλοπούλα και 1 φέτα κασέρι με λίγη ντομάτα και να τη φουρνίσετε, οπότε θα γίνει σαν ατομική πίτσα. Αν πάλι δεν θέλετε να κάνετε τίποτα από όλα αυτά, τότε παραγγείλετε μια πίτσα τύπου μαργαρίτα, που έχει μόνο ντομάτα και κασέρι, γιατί αυτή έχει λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα είδη πίτσας του εμπορίου.

Όσον αφορά στα γλυκά, προτιμήστε ρυζόγαλο και ζελέ που θεωρούνται από τα light γλυκά, καθώς και τα λουκουμάκια, τα παστέλια, το μέλι και το γλυκό του κουταλιού είναι, επίσης καλές λύσεις. Αν επιμένετε να φάτε κάτι που να περιέχει σοκολάτα, τότε προσπαθήστε να μετριάσετε την ποσότητα και να τη μοιράσετε μέσα στην εβδομάδα και να μην καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα σε μια μέρα, δηλαδή τηρείστε το κάθε μέρα κάτι μικρό π.χ. 1 σοκολατάκι ή 30 γρ. σοκολάτας.

Η μαύρη σοκολάτα από τη γάλακτος δεν διαφέρει θερμιδικά, απλώς η μαύρη είναι πιο υγιεινή και αυτό ισχύει και για τον διαχωρισμό μαύρης και άσπρης κρυσταλλικής ζάχαρης. Οπότε αν θελήσετε να φτιάξετε κάποιο γλυκό της αρεσκείας σας, προτιμήστε μαύρη ζάχαρη ή περιορίστε γενικότερα την ποσότητα της ζάχαρης ή των αυγών για να το κάνετε με λιγότερες θερμίδες. Όπου μπορείτε, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο, αντί για βούτυρο και όπου βάλετε βούτυρο προτιμήστε το φυτικό.

Για τις σαλάτες, υπάρχουν τρόποι να φτιάξετε νόστιμες και υγιεινές σάλτσες, για να δώσετε μια πιο ωραία γεύση! Μη βάζετε μαγιονέζες ή παρόμοιες παχύρευστες παχυντικές γαρνιτούρες, αλλά προτιμήστε να φτιάξετε τη δική σας σος με απλά και χαμηλά σε θερμίδες υλικά, όπως μέλι, γιαούρτι, μουστάρδα, λεμόνι, βαλσάμικο ξύδι και φυσικά μπορείτε να εμπλουτίζετε τις σαλάτες σας με διάφορα λαχανικά. Φροντίστε να έχουν χρώματα και γεύσεις, προσθέστε μπαχαρικά και μυρωδικά, κουκουνάρι, σουσάμι, λιαστές ντομάτες, καλαμπόκι, ξηρούς καρπούς ή μανιτάρια. Οι επιλογές, όπως βλέπετε, είναι πολλές. Καλή σας όρεξη!

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης