Διχάζει το κοινό η υπέρβαρη Barbie

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013, 11:02
Διχάζει το κοινό η υπέρβαρη Barbie
Αν και με αργά βήματα, η μόδα παγκοσμίως μοιάζει πλέον να δέχεται τις απαιτήσεις των υπέρβαρων γυναικών, χρησιμοποιώντας σε επιδείξεις ρούχων και φωτογραφίσεις μοντέλα από την πραγματική ζωή και όχι skinny κορίτσια που παραπέμπουν περισσότερο σε κρεμάστρες παρά σε γυναίκες…

Μια από τις πιο φανερές αλλαγές στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας ήταν η επιλογή της πολυεθνικής εταιρείας ρούχων Η&Μ να χρησιμοποιήσει σε μια από τις καμπάνιές της υπέρβαρα μοντέλα ή όπως λέμε σε άπταιστα Ελληνικά… plus size models.

Αποκορύφωμα των προσπαθειών να μετακινηθεί η μόδα σε πιο ρεαλιστικά πρότυπα, η ιδιότυπη online ψηφοφορία του ιστότοπου plus-size-modeling.com, ο οποίος λανσάροντας στην επίσημη σελίδα του στο Facebook τη φωτογραφία μιας ρετουσαρισμένης κούκλας Βarbie προς το παχύτερο… ρωτά τους/τις επισκέπτες/ επισκέπτριές του: «Θα πρέπει πλέον οι εταιρείες παιχνιδιών να ξεκινήσουν να κατασκευάζουν υπέρβαρες κούκλες Berbie;». Η κατοχύρωση της ψήφου γίνεται ως εξής: Αυτοί που συμφωνούν κάνουν «like» κάτω από τη φωτογραφία, δηλώνουν δηλαδή ότι τους αρέσει, άρα υπερψηφίζουν την πρόταση. Και αυτοί που διαφωνούν απλώς σχολιάζουν επίσης κάτω από τη φωτογραφία: «Όχι, είναι κακή ιδέα».

Για να ψηφίσετε πατήστε πάνω στη φωτογραφία

Το εγχείρημα έχει διχάσει τους επισκέπτες της σελίδας. Συνολικά 35.000 χρήστες έχουν δηλώσει ότι τους αρέσει η φωτογραφία, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι η Barbie το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι ένα… διπλοσάγονο.

Σύμφωνα με πολλούς, η επιλογή της συγκεκριμένης κούκλας δεν είναι τυχαία, καθώς η Barbie έχει ταυτιστεί με τα νέα πρότυπα ομορφιάς, όπως αυτά καθιερώθηκαν στα 60’s. Άλλωστε, η εμφάνισή της στη δεκαετία του 1950, εκτός από φρενίτιδα για το νέο είδος κούκλας, προκάλεσε και θύελλα αντιδράσεων, αφού θεωρήθηκε ότι η Barbie δεν έμοιαζε με πραγματική γυναίκα, προωθώντας πρότυπα που υποβάθμιζαν τη γυναικεία υπόσταση.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Barbie υφίσταται μια τεράστια αλλαγή στην εικόνα της, προκειμένου να μοιάζει με… κανονική γυναίκα. Το περασμένο καλοκαίρι, ο καλλιτέχνης Nickolay Lamm δημιούργησε τη «Normal Barbie», η οποία, όπως ανέφερε ο ίδιος, διαθέτει τα οπίσθια, τη μέση και το ύψος (αναλογικά) μιας συνηθισμένης 19χρονης κοπέλας.

   
   
Εκδοχές της «Normal Barbie» εν συγκρίσει με τις κούκλες του εμπορίου

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013, 12:12