Επίδειξη δύναμης έκαναν το Σάββατο 8 Μαρτίου οι αρχές στο Πάρκο της Ελευθερίας στην Καμπότζη, όταν ματαίωσαν πορεία γυναικών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και την προγραμματισμένη δημόσια συζήτηση στο πάρκο αναφορικά με μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τις εργαζόμενες στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, υφασμάτων και ένδυσης. Σημειωτέον ότι η οικονομία της Καμπότζης βασίζεται κατά πολύ στα εργοστάσια και στις βιοτεχνίες κατασκευής ρούχων, όπου εργάζονται κυρίως γυναίκες, με πολύ χαμηλές αμοιβές.

Η αστυνομία νωρίς το πρωί, πριν από τις 7.00, έστησε οδοφράγματα γύρω από το πάρκο αλλά και στους δρόμους που καταλήγουν σε αυτό, ώστε να εμποδίσει την πρόσβαση των διαδηλωτριών. Περίπου στις 8.00 φρουροί με μαύρα κράνη και κρατώντας κλομπ κατευθύνθηκαν προς τις 50 περίπου γυναίκες που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στα οδοφράγματα και με σφυρίχτρες και φωνές τις περιόρισαν προς τη γέφυρα Νάγκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και οι περισσότεροι εργάτες στα εργοστάσια ρούχων είναι γυναίκες» είπε η μία εκ των οργανωτριών της εκδήλωσης και πρόσθεσε: «Απαιτούν μίνιμουμ μηνιαία αμοιβή 160 δολάρια, καθώς και την απελευθέρωση αυτών των 21 ανδρών». Πρόκειται για 21 ακτιβιστές οι οποίοι αγωνίζονται για την αύξηση της αμοιβής των απασχολουμένων στις βιοτεχνίες κατασκευής ρούχων και έχουν συλληφθεί από τις αρχές της χώρας.

«Είμαι απογοητευμένη που η κυβέρνηση δεν το (σ.σ.: την πορεία και τη συγκέντρωση) επέτρεψε και που οι αρχές απέκλεισαν το Πάρκο Ελευθερίας» είπε από την πλευρά του ο Ath Thorn, πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης των Εργατών Ρούχων της Καμπότζης (C.CAWDU).

   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης