Την αποδέσμευση των τριών λογαριασμών του στην Ελβετία ζητεί ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, δηλώνοντας πρόθυμος να επιστρέψει τα 160 εκατομμύρια ευρώ που έχουν «μπλοκάρει» οι αρχές στα ταμεία της Proton Bank.

Δύο μόλις ημέρες μετά την άσκηση σε βάρος του ποινικής δίωξης για πέντε κακουργήματα σχετικά με την υπόθεση των επισφαλών δανείων ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντός του από την Proton Bank, ο κ. Λαυρεντιάδης επισκέφτηκε μαζί με τους δικηγόρους του τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, Νίκος Παντελής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Λαυρεντιάδης αν και με δήλωσή του έχει αρνηθεί το σύνολο των κατηγοριών μιλώντας ακόμη και για «συνωμοσία, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εξέφρασε την επιθυμία επιστροφής των χρημάτων αυτών, εφόσον όμως αποδεσμευθούν από τους λογαριασμούς του στην Ελβετία.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που ο επιχειρηματίας υποβάλλει το αίτημα αυτό. Λίγο πριν ολοκληρώσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Δραγάτσης το πόρισμα που συνέταξε για την υπόθεση, ο κ. Λαυρεντιάδης, το είχε θέσει για πρώτη φορά αλλά δεν έγινε δεκτό. Ο κ. Δραγάτσης προχώρησε τη σύνταξη του πορίσματός του, ζητώντας την ποινική δίωξη του επιχειρηματία και άλλων 27 προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στις δανειοδοτήσεις από την Proton Bank.

Στον Άρειο Πάγο, ωστόσο, η απάντηση που εισέπραξε αυτή τη φορά ο επιχειρηματίας, είναι πως πώς το αίτημά του θα εξεταστεί και θα γίνει δεκτό μόνον αν βρεθεί ασφαλής τρόπος ώστε τα χρήματα να έρθουν πίσω στην τράπεζα χωρίς να μεσολαβήσουν παρένθετα πρόσωπα ή λογαριασμοί. Να αποδεσμευθούν, δηλαδή, με μόνο σκοπό και προορισμό την εισροή τους στα ταμεία της Proton και χωρίς φυσικά να μεσολαβήσει με οποιοδήποτε τρόπο εταιρία ή λογαριασμός του επιχειρηματία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά το παρελθόν πάντως, μόλις ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα του κ. Δραγάτση, ο επιχειρηματίας είχε προχωρήσει στην επιστροφή 51 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα, μία κίνηση που αποσκοπούσε στην υπαγωγή του στις διατάξεις του νόμου που προβλέπει την εξάλειψη του αξιοποίνου σε περίπτωση αποκατάστασης της ζημιάς. Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως για το σκέλος της δικογραφίας που αφορά τα 51 εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Δραγάτσης, στο πόρισμα του, ζητούσε να τεθεί στο αρχείο. Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, όμως, είχε διαφορετική άποψη και παρήγγειλε ποινική δίωξη για το σύνολο των 701 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν τα δάνεια.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης