Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, απέστειλαν μέσω της «Ζούγκλας», κάτοικοι της κοινότητας Ζευγολατιού Αρκαδίας, σχετικά με αντιπλημμυρικό έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου που αναμένεται να υλοποιηθεί στην κοινότητά τους, ζητώντας την αλλαγή χάραξης για σοβαρούς λόγους.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ απευθύνομαι στο αίσθημα  του θεσμικού σας αξιώματος 

Λαμβάνω την τιμή για να σάς ενημερώσω προκειμένου να σας ζητήσω συνάντηση μαζί σας εάν είναι δυνατόν και να σας θέσω υπόψη ένα σημαντικό θέμα που αφορά το Αντιπλημμυρικό Έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Είμαστε κάτοικοι μιας μικρής κοινότητας του Ζευγολατιού Τρίπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μας βρίσκει σύμφωνους στην υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας αλλά όχι στην συγκεκριμένη χάραξη που θα πνίξει την οικία μας που βρίσκεται στην κατάντη του έργου 

Εκτός τού οικισμού του Ζευγολατιού στην θέση “ΛΙΜΝΙΤΣΑ”  στο γήπεδό μας   έχει ανεγερθεί οικία  (με αρ.άδειας 201/1977 και 411/1995) με αποθήκη  που βιοπορίζονται δύο οικογένειες και δραστηριοποιούμεθα σε αγροτικές και χωματουργικές εργασίες. Το συγκεκριμένο γήπεδο βρίσκεται 50m από το φυσικό ΡΕΜΑ ΟΦΙΣ.

Η Διεύθυνση Τεχνικών έργων τής Περιφέρειας Πελοποννήσου εκπόνησε μελέτη να επαναφέρει την πλημμυρική απορροή του ρέματος τού Νεοχωρίου στο βασικό αποδέκτη που είναι το ΡΕΜΑ ΟΦΙΣ. Χωρίς να λάβει κανένας υπόψη ότι η οικία κατοικείται για πάνω από 40 χρόνια αγνοώντας μας παντελώς  προβαίνει σε νέα χάραξη το οποίο διέρχεται μέσα στην αυλή μας ΕΓΚΛΩΒΙΖΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ανάμεσα στα δύο Ρέματα σε περιοχή που πλημμυρίζει  (ΛΙΜΝΙΤΣΑ τυχαία η ονομασία ΟΧΙ ) από το ήδη κορεσμένο παλαιό ΡΕΜΑ ΟΦΙΣ.

Η Περιφέρεια χαρακτηρίζει το έργο ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ μα για εμάς που βρισκόμαστε στην συμβολή των δύο Ρεμάτων ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ.

Η παρούσα χάραξη έγινε χωρίς δημόσια διαβούλευση η οποία είναι υποχρεωτική από τον Νόμο ώστε να λάβουν γνώση οι κοινότητες, γνώριζαν ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις.

Προβήκαμε στις απαραίτητες νομικές ενέργειες προς το ΣΤΕ/Ε τμήμα  (Ε2059/2021 ) για αίτηση ακυρώσεως ζητώντας αναβολή  της εκδίκασης της υπόθεσης η οποία δεν μάς εδόθη η τελευταία μας ελπίδα μας εγκατέλειψε. Είμαστε σε απόγνωση διότι ζητώντας τα αυτονόητα να γίνει τροποποίηση της μελέτης για να χωροθετηθεί νέο έργο σε νέα θέση δεν εισακουστήκαμε από κανέναν.

Για τον λόγο αυτό Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ ζητούμε την παρέμβαση σας για την τροποποίηση της παρούσας μελέτης του έργου ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε μια μεγάλη τραγωδία που είναι σίγουρο ότι θα μας συμβεί να προστατέψουμε τις ζωές μας την περιουσία μας διότι η συγκεκριμένη χάραξη είναι επικίνδυνη.

Θεωρούμε ότι η Διοίκηση επέλεξε το έργο με καθαρά πολιτικά κριτήρια ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΝΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ. Η δική μας προστασία ποια θα είναι από το έργο;  ΚΑΜΊΑ.

Στο ΦΕΚ 297/26-05-2021 στα φύλλα της εφημερίδας φαίνονται όλα τα κτίσματα περιμετρικά του έργου  (σελ. 3146) όμως στο γήπεδό μας ΔΕΝ φαίνεται η οικία μας ούτε η αποθήκη που είναι 1m από το ΝΕΟ ΕΡΓΟ. 

Αναρωτιόμαστε και απορούν όλοι σε όσους έχουμε απευθυνθεί εάν έγινε εσκεμμένα η παράλειψη της οικίας μας ότι αγνοήθηκε ότι κατοικείται, μα αυτό Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ είναι εγκληματική πράξη διότι θέλουν με κάθε τίμημα να γίνει το έργο εις βάρος τής ανθρώπινης ύπαρξή μας.

Δίνουμε άνιση μάχη το γνωρίζουμε η Διοίκηση της Περιφέρειας κωφεύει στις αιτήσεις μας και τις διαμαρτυρίες μας μη δίνοντας καμία απάντηση και σημασία μα αυτό δεν είναι το κράτος που πρέπει να στηρίζει τους πολίτες μέσα από το νομικό πλαίσιο. 

Το ΣΤΕ /Ε γνωρίζει  αλλά πρέπει να ενημερωθείτε και Εσείς Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ ότι πρέπει να επιβάλει στην Διοίκηση της Περιφέρειας να εκδώσει διάταγμα για να σταματήσει το συγκεκριμένο έργο να γίνει τροποποίηση της μελέτης με δημόσια διαβούλευση ώστε να σχεδιαστεί ένα  εναλλακτικό  έργο που θα λύνει αντί να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις. 

Για όλα τα προαναφερθέντα Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ επικαλούμαστε το θεσμικό σας αξίωμα να μην συμπράξετε αλλά να παρέμβετε και να καταργήσετε το παραπάνω έργο που θα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μας, θα ελαχιστοποιήσει την κατάληψη του φυσικού περιβάλλοντος ασφαλέστερο για όλους  ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ 

ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 

Είμαστε απογοητευμένοι έχοντας εξαντλήσει τις πιθανές εναλλακτικές Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Σας ζητούμε εάν είναι εφικτό, να μας δεχτείτε σε μια σύντομη  διαβούλευση όπου θα απαντήσουμε στα ερωτήματα σας, αφού οι αρμόδιοι της Περιφέρειας ούτε καν απαντούν στις γραπτές αιτήσεις πού έχουμε υποβάλει εδώ και μήνες για το έργο πόσο μάλλον θα μάς  ακούσουν. 

Αντιλαμβανόμαστε ότι το έργο σας είναι μεγάλο και δύσκολο, όμως Σας εκλιπαρούμε να μην αγνοήσετε τις εκκλήσεις μας για βοήθεια, Είστε η τελευταία μας ελπίδα για την άμεση παρέμβαση σας για να γίνει τροποποίηση της μελέτης ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των οικογενειών μας και να εξασφαλιστεί η περιουσία μας από τις περιβαλλοντολογικές καταστροφές. 

 

                                                                                    

Με εκτίμηση 

Ελένη Τσιάμη

Νικόλαος Τσιάμης 

Δημήτριος Τσιάμης 

Αργύρη Δρακοπούλου 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης