Ρεπορτάζ: Π. Β.

Συνειδητή αποδυνάμωση της αστυνόμευσης και της ισχυρής-αποτελεσματικής παρουσίας των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. στα σημεία ενδιαφέροντος, που δεν είναι άλλα από τους δρόμους και τις γειτονιές, συντελείται τους τελευταίους μήνες από τους επικεφαλής του Yπουργείου Δημόσιας Τάξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και αυτό γιατί την ώρα που η εγκληματικότητα αυξάνεται, αντί οι αστυνομικοί να βρίσκονται στις επάλξεις έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις -συνεχώς αυξανόμενες- προκλήσεις της καθημερινότητας, είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν στατικοί και άπραγοι έξω από πολιτικά γραφεία, οικίες πολιτικών -και όχι μόνο- αρχηγών, εκδοτήρια εισιτηρίων ακόμα και… σούπερ μάρκετ.

Αλλά και στην περίπτωση όμως που τύχει να συμβεί ένα περιστατικό κοντά στο σημείο που φυλούν, ακόμα και τότε είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν… στατικοί, καθώς οι εντολές που έχουν είναι σαφείς: «Μένουμε στο σημείο και ενημερώνουμε. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν κινούμαστε από τη θέση μας».

Το φαινόμενο αποδυνάμωσης της ΕΛ.ΑΣ. έχει λάβει πλέον μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα οι ενώσεις των ενστόλων να βρίσκονται στα κάγκελα, καταγγέλλοντας ότι τίθεται συνεχώς σε κίνδυνο τόσο η ζωή των αστυνομικών οι οποίοι φυλούν ευπαθείς στόχους, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, όσο και των πολιτών που νιώθουν ανασφαλείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές στο zougla.gr, το πρόβλημα άρχισε να διογκώνεται μετά την κατάργηση της ομάδας Δέλτα, καθώς όλες οι αρμοδιότητές της «έπεσαν» πάνω στην ομάδα ΔΙΑΣ, την πλέον αποτελεσματική στο «μέτωπο» των δρόμων.

Ποιες είναι αυτές οι αρμοδιότητες; Η παρουσία ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, πορείες, σταθμούς του ηλεκτρικού και του μετρό, σε αγώνες ποδοσφαίρου κ.α.

Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω στοιχεία που αφορούν στις ομάδες της ΔΙΑΣ και στους στόχους στους οποίους τοποθετούνται. Σύμφωνα, λοιπόν, με αστυνομικές πηγές:

– δύο ομάδες ΔΙΑΣ -όταν δεν υπάρχει διμοιρία- φυλούν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

– τρεις ομάδες βρίσκονται όλο το 24ωρο έξω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας

– μία ομάδα φυλά την πρωθυπουργική κατοικία και μία την οικία του κ. Μητσοτάκη

– μία ομάδα φυλά τα γραφεία των ΑΝΕΛ

– μία ομάδα βρίσκεται όλο το 24ωρο έξω από το σπίτι του Α. Φλαμπουράρη. Η ίδια ομάδα κινείται και φυλά και τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

– μία ομάδα βρίσκεται όλο το 24ωρο έξω από τη Βίλα Ζωγράφου και ακόμα μία σε κτήριο υπό κατάληψη στην Αλκιβιάδου

– τέσσερις ομάδες φυλούν όλο το 24ωρο εκδοτήρια εισιτηρίων, ενώ, όταν έχει ποδοσφαιρικούς αγώνες,  από τέσσερις οι ομάδες μπορεί να φτάσουν και τις εννέα!

– μία ομάδα ΔΙΑΣ και μία ΟΠΚΕ βρίσκεται στα Εξάρχεια, ενώ τρεις ομάδες ΟΠΚΕ έχουν διατεθεί σε νησιά λόγω του προσφυγικού.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι περισσότεροι τομείς να μένουν ακάλυπτοι, δίδοντας έτσι τη δυνατότητα στους κακοποιούς να αλωνίζουν.

«Όταν πάρεις σήμα, δεν πρέπει να κουνηθείς»

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια αστυνομικού που υπηρετεί στον Πειραιά: «Πλέον οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο Δημοτικό Θέατρο οφείλουν να αστυνομεύουν και το κέντρο του Πειραιά και την Καλλίπολη και το Νέο Φάληρο και τα Καμίνια. Παλιά υπήρχαν ξεχωριστές ομάδες για αυτές τις περιοχές. Τώρα για τον ίδιο τομέα εκεί που υπήρχαν 12 άτομα υπάρχουν μόλις τέσσερα. Έχει τύχει μάλιστα, ειδικά όταν διεξάγονται αγώνες, στον τομέα να μη δουλεύει κανείς».

Στο ίδιο μήκος κύματος όμως κινούνται και οι δηλώσεις έτερου αστυνομικού: «Πλέον η ΔΙΑΣ έχει αναλάβει τη δουλειά της Δέλτα. Εκτός από πολιτικά γραφεία και σταθμούς, πάει ακόμα και στα γήπεδα, χωρίς να διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό. Όταν, δε, πάρεις σήμα για περιστατικό, δεν πρέπει να κουνηθείς. Ενημερώνεις μόνο και παραμένεις στο σημείο».

Πώς αποτυπώνεται, όμως, αυτό στους δείκτες που μετρούν το έγκλημα; Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της εγκληματικότητας του τελευταίου τριμήνου τα οποία αφορούν στην περιοχή του Πειραιά:

Σύμφωνα με αυτά, το τελευταίο τρίμηνο, δηλαδή το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου, έγιναν συνολικά στον Πειραιά 113 ληστείες και διαρρήξεις, εκ των οποίων οι 90 ένοπλες, τη στιγμή που το προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, σημειώθηκαν κοντά στα 70 παρόμοια περιστατικά, εκ των οποίων ένοπλα ήταν τα 54!

Β. Ντούμας: Να επιστρέψουν οι αστυνομικοί στον τομέα τους

Για το θέμα τοποθετήθηκε, μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, ο πρόεδρος του Σωματείου των Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας, ο οποίος ανέφερε ότι η κοινωνία απαιτεί να επιστρέψουν οι αστυνομικοί στον τομέα τους.

«Οι διασκέψεις και οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να οδηγούν σε αποτέλεσμα. Το αίτημά μας είναι να επιστρέψουν στον τομέα τους, δηλαδή δίπλα στον πολίτη. Αν δεν γίνει αυτό, θα προκύψουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας» πρόσθεσε.

Γ. Σταματάκης: Η κατάσταση στη δυτική Αττική είναι τραγική

«Η κατάσταση στη δυτική Αττική από άποψη εγκληματικότητας είναι τραγική» υποστηρίζει από τη μεριά του ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής Γιώργος Σταματάκης.

Μιλώντας στο zougla.gr, ο κ. Σταματάκης δήλωσε πως οι αστυνομικές δυνάμεις που διατάσσονται να παραμένουν σταθερές σε φυλάξεις δεν έχουν τη δυνατότητα να περιπολούν, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μη νιώθουν ασφαλείς ούτε μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. «Η υποστελέχωση των υπηρεσιών της δυτικής Αττικής είναι σε σημείο που πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι αστυνομικοί, με αποτέλεσμα η ανασφάλεια των πολιτών να είναι στο κόκκινο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να φτάσει ακόμα και σε αυτοδικία πολιτών» πρόσθεσε.

Χ. Μαυραγάννης: Έχουμε καταθέσει σχετική μήνυση

Ο κ. Χρήστος Μαυραγάννης, πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, κάνει λόγο για καταπάτηση προεδρικών διαταγμάτων, τα οποία ορίζουν ρητά ποιοι είναι οι στόχοι και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνεται η φύλαξη, σημειώνοντας ότι για αυτόν τον λόγο η ένωση που εκπροσωπεί έχει καταθέσει και σχετική μήνυση.

«Πρέπει, επιτέλους, όλοι να καταλάβουν ότι ένας στόχος δεν απαιτεί μόνο τον αστυνομικό, αλλά και την ασφάλεια που πρέπει να παρέχει η ίδια η Πολιτεία στον αστυνομικό. Όπως, για παράδειγμα, αλεξίσφαιρες σκοπιές που σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και ο αστυνομικός και ο στόχος. Η μήνυσή μας έχει δύο σκέλη. Το άλλο σκέλος έχει να κάνει με τις διμοιρίες. Υπάρχει υπουργική απόφαση που καταστρατηγείται. Μια διμοιρία απαγορεύεται να διασπάται, κάτι που όμως γίνεται κατά κόρον» συμπλήρωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης