Χριστοδουλοπούλου: Προχωράει η συγκρότηση Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015, 17:51
Χριστοδουλοπούλου: Προχωράει η συγκρότηση Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου
Ολοκληρώνεται η συγκρότηση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η άμεση εκταμίευση των πρώτων 30 εκατομμυρίων ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την περίοδο 2014-2020.

«Περιμένουμε κάποιες δημοσιεύσεις σε ΦΕΚ, αλλά η συγκρότηση της υπηρεσίας έχει τελειώσει και ως διαδικασία και ως στελέχωση. Από τις επιτελικές αρχές κάποιες ήταν έτοιμες και κάποιες χρειάζονταν στελέχωση και υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες εκκρεμούν για δημοσίευση σε ΦΕΚ», επεσήμανε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Σύμφωνα με τον απολογισμό έργου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στις 31 Ιουλίου εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Αναμορφωμένο Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας για την περίοδο 2014-2020.

Τα συνολικά ποσά που εγκρίθηκαν είναι 260 εκατ. ευρώ για το ΤΑΜΕ και 195 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και αφορούν συγκεκριμένες δράσεις για μια επταετία.

Οι δράσεις αφορούν ειδικότερα την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την πρώτη υποδοχή, την υποδοχή των ευάλωτων ομάδων, την κοινωνική ένταξη και την ενίσχυση του συστήματος επιστροφών (με έμφαση στις εθελούσιες επιστροφές).

«Θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι αυτά τα χρήματα είναι για επιλεγμένες δράσεις που έχουμε υποβάλει, δεν μπορούμε να δώσουμε τα λεφτά σε ό,τι ανάγκες προκύπτουν τους τελευταίους μήνες», συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Για τη χρηματοδότηση των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν από τη μεταναστευτική κρίση, διευκρινίζει, έχουν εκταμιευθεί χρήματα ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρών, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση των οξυμένων αναγκών στα νησιά και την Αθήνα.

Σύντομα οι αιτήσεις για ιθαγένεια

Σύντομα θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι για απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, όπως επεσήμανε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Σε εγκύκλιο προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, το υπουργείο Εσωτερικών παρέχει τις οδηγίες που κρίνονται αναγκαίες για την εφαρμογή των διατάξεων του τροποποιημένου Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.

«Έπρεπε να προετοιμαστούν οι υπηρεσίες για να μπορέσουν να δεχτούν τον όγκο των αιτήσεων που θα υποβληθούν, αλλά και να αναβαθμιστεί το ηλεκτρονικό αρχείο με τα καινούρια δεδομένα του νόμου. Αυτό χρειαζόταν χρόνο και έτσι καθυστέρησε η έκδοση της εγκυκλίου. Ήδη όμως έχει σταλεί στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να υποβάλουν άμεσα τις αιτήσεις τους», κατέληξε η ίδια.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015, 17:56