Στις 26 Αυγούστου θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή η τροπολογία που θα προβλέπει πως όσοι φοιτητές έχουν παρουσιαστεί έστω και σε μία εξέταση τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη δεν θα διαγράφονται από τα μητρώα των πανεπιστημίων. Αντίθετα, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις επόμενες εξεταστικές περιόδους, συνεχίζοντας την προσπάθεια ολοκλήρωσης των σπουδών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εισήγηση του Υπουργού Παιδείας, και ύστερα από σχετική συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, θα δοθούν δύο επιπλέον εξεταστικές (του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου) σε όσους φοιτητές συμμετείχαν στις εξετάσεις κατά τα δύο τελευταία ακαδημαϊκά έτη, 2012-2013 και 2013-14. Η κατηγορία αυτή αντιστοιχεί περίπου στο 10% των «αιώνιων» φοιτητών.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, δεν θα διαγράφονται όσοι «αιώνιοι» φοιτητές έχουν τελειώσει με τα χρωστούμενα μαθήματα, αλλά εκκρεμεί ακόμα η κατάθεση της διπλωματικής εργασίας τους ή η ολοκλήρωση της πρακτικής τους άσκησης.

Το θέμα των «αιώνιων» φοιτητών είχε μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της πανεπιστημιακής κοινότητας και του Υπουργείου Παιδείας, με τον αρμόδιο υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο να μεταθέτει αρχικά την ευθύνη για την τύχη των σπουδαστών αυτών στους πρυτάνεις. Στη συνέχεια, ωστόσο, σε μια στροφή 180ο ανακοίνωσε πως όλοι οι «αιώνιοι» φοιτητές θα διαγραφούν στις 31 Αυγούστου με διαπιστωτικές πράξεις των οικείων οργάνων των ιδρυμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιδράσεις πρυτάνεων και φοιτητών

Από τη μεριά τους, οι πρυτάνεις έκαναν λόγο για οριζόντιο μέτρο, που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης. Κοινωνικά κριτήρια, οικονομικά προβλήματα και διάφοροι άλλοι αστάθμητοι παράγοντες που εμπόδιζαν για χρόνια φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους «διαγράφονταν» μονοκοντυλιά από την ισοπεδωτική λογική του υπουργείου. Παράλληλα, έμπαιναν στην ίδια δεξαμενή τόσο οι «αιώνιοι» φοιτητές που παρέμειναν… φαντάσματα όσο και εκείνοι που πήραν την απόφαση, ύστερα από σοβαρή σκέψη, για το μεγάλο comeback.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τροπολογίας, όσοι επέδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στην εξεταστική διαδικασία τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη (2012-2013, 2013-2014) θα μπορούν να λάβουν μέρος στις δύο επόμενες και πλήρεις εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, στην ίδια κατηγορία εντάσσονται όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις τους στα μαθήματα, αλλά οφείλουν διπλωματικές ή πτυχιακές εργασίες, ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ.

Υπολογίζεται ότι στα πανεπιστήμια το 90-92% των «αιώνιων» φοιτητών, που παρέμειναν άφαντοι παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου, θα διαγραφεί, ενώ στα ΤΕΙ το αντίστοιχο ποσοστό είναι άνω του 60%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης