Το μίγμα που σκοτώνει. Ο απόλυτος ανορθολογισμός και η επιτομή του λαϊκισμού. Ο Θάνος Πλεύρης αρίστευσε και στα δύο. Αφήνει την Όμικρον να «ξεσαλώσει» στις γιορτές για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους. Προαναγγέλλει όμως μέτρα και περιορισμούς αμέσως μετά τα Θεοφάνια (ή μήπως και νωρίτερα) διότι γνωρίζει από πρώτο χέρι πως η κατάσταση σε δέκα με δεκαπέντε ημέρες δεν θα είναι διαχειρίσιμη.

Η δυναμική επέλασης της Όμικρον είχε και έχει εκθετικά χαρακτηριστικά. Υπερπολλαπλασιάζεται στη βάση ενός αλγόριθμου ο οποίος δεν συγχωρεί ούτε την άγνοια ούτε την επιπολαιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξέρουμε ήδη πως η παραλλαγή αυτή προσβάλλει τους εμβολιασμένους. Φαίνεται πως η αναλογία μεταξύ προσβεβλημένων – ανεμβολίαστων είναι η ίδια. Ενδεχομένως μάλιστα σε κάποιες κοινωνίες με μεγάλα ποσοστά εμβολιασθέντων, όπως στη Δανία ή στην Πορτογαλία, οι προσβεβλημένοι από την Όμικρον να είναι περισσότεροι από τους ανεμβολίαστους.

Η επιστημονική κοινότητα δεν είναι ακόμη σε θέση να καταλήξει με ασφάλεια στο εάν η Όμικρον προκαλεί μικρότερη ή μεγαλύτερη νοσηρότητα στους πολίτες που προσβάλλει. Τα data που διαθέτουμε δεν είναι προς το παρόν αρκετά ώστε να στοιχειοθετήσουν ένα ακριβές συμπέρασμα. Με λίγα λόγια, βρισκόμαστε σε θέση αδυναμίας.

Σε μια τέτοια στιγμή όπου οι ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται με διάφορους τρόπους να αντιδράσουν στον επερχόμενο νέο γύρο υγειονομικής κρίσης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αντιμετωπίζει το ζήτημα ως προς την ψηφοθηρική του διάσταση. Αντί να εισηγείται τη λήψη άμεσων μέτρων, καθησυχάζει την κοινωνία κρατώντας την σε μια ιδιότυπη ομηρία. Στόχος η επιβολή των περιοριστικών μέτρων όταν οι συνθήκες το επιβάλουν, και τα όποια μικρά ή μεγάλα lockdowns θα είναι αυτονόητα μπροστά στη λαίλαπα της πανδημίας. Μόνον που όλα αυτά είναι παιχνίδια με τη δημόσια υγεία. Κανείς πολιτικός δεν έχει τέτοιο δικαίωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπολίτευση ξιφούλκησε. Ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πλεύρη στη Βουλή περί… μελλοντικών μέτρων, δήλωσε: «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, το μόνο που δεν είναι σοβαρό είναι η κυβέρνηση». Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε πως τάσσεται υπέρ της λήψης αυστηρών μέτρων μόνον με εισήγηση των επιστημόνων και κατηγορεί την κυβέρνηση για τακτικισμούς.  

Η Ευρώπη στο έλεος επιδημιολογικής λαίλαπας

Οι Βρετανοί ειδικοί προβλέπουν ακόμη και 2 εκατομμύρια περιστατικά Covid την ημέρα από την επέλαση της Όμικρον. Στη Γαλλία ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε πως στα τέλη Δεκεμβρίου η χώρα θα μετρά πάνω από 100.000 περιστατικά Covid το εικοσιτετράωρο, όπως σημειώνει στο πρωτοσέλιδό της η «Le Monde». Η Ολλανδία πρώτη απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης επέβαλε γενικό lockdown έως την 9η Ιανουαρίου. Στη γειτονική Δανία ισχύει μερικό lockdown με τάσεις επέκτασης. Στην Πορτογαλία επίσης. Η Ισπανία αντιμετωπίζει πρωτοφανή επίθεση από την παραλλαγή Όμικρον. Η κυβέρνηση ήδη μελετά τη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Στο Παρίσι, που βρίσκεται ήδη σε μια εκ των πραγμάτων προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση αρχίζει να παραδέχεται πως η λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων εντός των επομένων ημερών είναι ένα πολύ λογικό ενδεχόμενο. Μόνον την Τετάρτη η Βρετανία ανακοίνωσε 106.000 νέα περιστατικά Covid λόγω Όμικρον.

Στην Αθήνα προαναγγέλλονται μέτρα μετά τις εορτές

Ο Θάνος Πλεύρης από το βήμα της Βουλής επιβεβαίωσε με τον πλέον άμεσο τρόπο πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσεξήγητη αναμονή.  

«Είναι μια ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή- ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια στενή παρακολούθηση της κατάστασης και, αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε, θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο». 

Ποια μέτρα θα εφαρμοστούν εντός των επόμενων ημερών

Τα μέτρα προς άμεση εφαρμογή, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι τα εξής:

1) Ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κ.λπ.).

2) Τα ματς στα γήπεδα θα διεξάγονται χωρίς την παρουσία θεατών.

3) Όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας, τη 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.

4) Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

5) Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά την 3η Ιανουαρίου είναι τα εξής:

1) Περιορισμοί στη λειτουργία ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση.

2) Περιορισμοί ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο σε κλειστούς χώρους.

3) Επέκταση τηλεργασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης