Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Υποσχόταν κέρδη με μηδαμινό ρίσκο και μεγάλες εγγυήσεις. Παρίστανε τον γκουρού των επενδύσεων και επιδείκνυε μία «ειδική» μαθηματική μέθοδο που είχε τη δυνατότητα να προβλέπει την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Κατάφερε τελικά να πείσει περισσότερους από 25 ανθρώπους να τον εμπιστευθούν και να του δώσουν τα χρήματά τους για επενδύσεις. Εν τέλει, τους εξαπάτησε και, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, κατάφερε να υφαρπάξει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο, η δράση του έλαβε τέλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος για τον «λύκο του Κολωνακίου», κατά κόσμον Συμεών Παπαδημητρίου, τη δράση του οποίου είχε αποκαλύψει το zougla.gr στις αρχές Ιανουαρίου του 2018. Ο κ. Παπαδημητρίου λοιπόν, σύμφωνα με νομικούς που εκπροσωπούν κάποια από τα θύματά του, συνελήφθη τις ημέρες του Πάσχα και του επιβλήθηκε προσωρινή κράτηση.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές μάλιστα, λίγο μετά την προφυλάκισή του κατέθεσε αίτημα με το οποίο ζητούσε την αντικατάσταση της προφυλάκισης με περιοριστικούς όρους. Το αίτημά του, ωστόσο, δεν έγινε δεκτό.

Σωρεία καταγγελιών για τη δράση του

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ιστορία είχε φέρει στο φως το zougla.gr τον Ιανουάριο του 2018. Σύμφωνα με πολίτες-θύματα που είχαν μιλήσει στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, ο Παπαδημητρίου κατάφερε να πείσει για τις μαθηματικές μεθόδους του περισσότερα από 25 άτομα και να υφαρπάξει εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο εν λόγω άνθρωπος διέθετε όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται προκειμένου η απάτη να γίνει πιστευτή. Προσεγμένη εμφάνιση, ευφράδεια λόγου, πολυτελές γραφείο, συνεργάτες εμπιστοσύνης και… τα σχετικά έγγραφα. Πολλά έγγραφα τα οποία ενώ αρχικά φαίνονταν να αποδεικνύουν τα λεγόμενά του, τελικά αποδείχθηκαν παραποιημένα και πλαστά! 

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, τα χρήματα είχαν υφαρπαγεί ή χαθεί σε ανεξέλεγκτα «πονταρίσματα» προκειμένου ο σύμβουλος να παίρνει προμήθειες από αυτά. Όταν η απάτη άρχισε σιγά-σιγά να σκάει και οι πελάτες να ζητούν τα χρήματά τους, τότε ξεκίνησαν οι γνωστές τακτικές αποπροσανατολισμού, με τον κ. Παπαδημητρίου να διατείνεται ότι «είχαν παγώσει οι ισοτιμίες δολαρίου – ευρώ», ότι «τα χρήματα έχουν σταλεί, αλλά υπάρχει τραπεζικό πρόβλημα και δεν μπορεί να εισπραχθούν», ότι «υπήρχαν προβλήματα με τα capital controls» κ.ά.

«Δάγκωμα» ενός εκατομμυρίου ευρώ

Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο κατάφερνε να πείθει ανυποψίαστους ανθρώπους να του εμπιστευθούν τις οικονομίες τους, ενδεικτικές είναι οι μαρτυρίες που ακολουθούν μπροστά στον φακό του zougla.gr.

Όπως θα δείτε στην παρακάτω συνέντευξη, ένα από τα θύματα που πιάστηκαν στα δίχτυα του εν λόγω ανθρώπου τού εμπιστεύθηκε το δυσθεώρητο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Από αυτά πήρε πίσω μόλις 256.000 ευρώ ως «αποδόσεις», που αποδείχτηκαν… «δόλωμα».

​Ένα από τα θύματα που πιάστηκαν στα δίχτυα του εν λόγω ανθρώπου τού εμπιστεύθηκε το δυσθεώρητο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Από αυτά πήρε πίσω μόλις 256.000 ευρώ ως «αποδόσεις», που αποδείχτηκαν… «δόλωμα»«Είχα συστάσεις από άτομα του στενού οικογενειακού μου κύκλου για αυτόν τον άνθρωπο κι έτσι αποφάσισα να του εμπιστευθώ μεγάλο μέρος των οικονομιών που συγκέντρωσα σε όλη μου την καριέρα, ως ελεύθερος επαγγελματίας. Όταν τον γνώρισα ήταν πολύ ευγενικός και μου συστήθηκε ως χρηματιστής που αναλαμβάνει τη διαχείριση κεφαλαίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λέγοντας ότι είναι πολύ έμπειρος κι ότι έχει πελάτες μεγάλους επιχειρηματίες, τους οποίους μάλιστα τους κατονόμασε, ενώ το ενεργητικό του κεφάλαιο ξεπερνούσε τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ! Με διαβεβαίωσε ότι τα χρήματά μου θα είναι πάντα διαθέσιμα σε μένα».

»Με εντυπωσίασε το ύφος, η στάση, η ευγένεια και η απλότητά του. Ήταν εκλεπτυσμένος με την εμφάνισή του και κυκλοφορούσε με πολυτελή οχήματα και ακριβά ρούχα, ώστε να επιδεικνύει μεγάλη οικονομική επιφάνεια και να εδραιώσει έτσι την εμπιστοσύνη των θυμάτων του. Με τις πολλές συζητήσεις μας, σιγά σιγά άρχισαν να εκμηδενίζονται πολλές από τις επιφυλάξεις μου. Θεωρώ πια ότι με τον τρόπο του θα μπορούσε να πείσει και τον πιο δύσπιστο» εξομολογείται…

«Στην αρχή, του έδινα ποσά της τάξης των 50 και 60 χιλιάδων ευρώ και στη συνέχεια του έδινα ακόμα περισσότερα, άλλοτε σε μετρητά κι άλλοτε σε τραπεζικές επιταγές. Για κάθε ποσό που του έδινα μου έδινε έναν εντυπωσιακό τίτλο, εκτυπωμένο, όπως αποδείχτηκε, από τον ίδιο… Αρχικά, πρέπει να σας πω ότι μου έδινε πίσω κάποια ποσά ως αποδόσεις, δυσανάλογα υψηλές όμως με το κεφάλαιό μου! Για παράδειγμα, για τις πρώτες 70.000 ευρώ που του έδωσα, μου επέστρεψε μετά από 4 μήνες 40.000 ευρώ πίσω ως απόδοση! Αυτό το έκανε για να με πείσει ότι οι αποδόσεις είναι τεράστιες και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας. Έτσι ικανοποιούσε τον πελάτη και αποκτούσε την εμπιστοσύνη του… Στη συνέχεια δυστυχώς ξεκίνησε συνεργασία μαζί του και ο γιος μου. Εκ των υστέρων βέβαια αντιλήφθηκα ότι απλά μου επέστρεφε μέρος του αρχικού μου κεφαλαίου ή άλλου θύματος. Επρόκειτο για κλασική περίπτωση πυραμίδας. Έπαιρνε ένα ποσό από μένα, το έδινε στον επόμενο πελάτη του και ούτω καθεξής.

»Από ένα σημείο και μετά άρχισα να υποψιάζομαι ότι κάτι δεν πάει καλά και του ζήτησα 200.000 ευρώ για να τον δοκιμάσω, επικαλούμενος μια επείγουσα ανάγκη μου. Δεν μου έδωσε τίποτα, αν και επέμενα διαρκώς, με την πρόφαση ότι τα χρήματα είναι μπλοκαρισμένα στο Λουξεμβούργο… Τότε άρχισε να χάνεται και όποτε τον πετύχαινα, επικαλούνταν δικαιολογίες και ότι βρίσκεται διαρκώς στο εξωτερικό. Έμαθα ότι δεν ήταν ποτέ στο εξωτερικό, αλλά οι συνεργάτες του στο γραφείο ήταν ”μιλημένοι” να μας το λένε… Γι’ αυτό μήνυσα και τη γραμματέα του που τον κάλυπτε με ψευδείς πληροφορίες.

»Έχω υποβάλει μήνυση από το 2016 και αναμένω από τη Δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα. Κατά την άποψή μου, η εξέλιξη της υπόθεσης καθυστερεί χαρακτηριστικά. Απευθύνω έκκληση να συντομέψει η Δικαιοσύνη τις διαδικασίες της» καταλήγει… 

Δείτε τη μαρτυρία του:

 

Τους «έφαγε» 150.000 ευρώ

Με την ίδια μέθοδο κατάφερε να αποσπάσει από ένα ζευγάρι 150.000 ευρώ, σε διάστημα μόλις λίγων μηνών.

«Διοργάνωνε τραπέζια και φιλικές συναντήσεις στα οποία μας ενημέρωνε αναλυτικά, υποτίθεται, για την πορεία των κεφαλαίων μας… Μετά ανακαλύψαμε ότι τις ίδιες μεθόδους ακολουθούσε παράλληλα και με πολλούς άλλους ανθρώπους» εξηγούν.

«Η υπόσχεση ήταν ότι θα μας προσέφερε ένα καλό μηνιαίο εισόδημα, μέσω των αποδόσεων από κάποια funds, τα οποία ανακαλύψαμε στη συνέχεια ότι δεν υπάρχουν. Απέφευγε να μας λέει λεπτομέρειες και μας ζητούσε ”να τον αφήσουμε ήσυχο” ώστε να κάνει το καλύτερο για εμάς…

»Στην αρχή, μας παρουσίαζε αποδόσεις της τάξεως των 13.000 ευρώ την εβδομάδα, ενώ υποσχόταν ακόμα υψηλότερες αποδόσεις, αν του δίναμε κι άλλα χρήματα… Πρόκειται για έναν ταλαντούχο απατεώνα που έχει τον τρόπο του να σε πείθει…

»Όταν αρχίσαμε να ζητάμε τα χρήματα μας πίσω, επικαλούνταν δικαιολογίες, όπως ότι τα λεφτά ήταν μπλοκαρισμένα για κάποιους λόγους σε τράπεζες του Λουξεμβούργου. Προς το τέλος δε, άρχισε να μη σηκώνει τα τηλέφωνα… Τότε ήρθε σε επικοινωνία μαζί μας ένα άλλο θύμα και μας ρώτησε νέα του. Εκεί θορυβηθήκαμε και πήγαμε στο γραφείο του στο Κολωνάκι, όπου τα βρήκαμε όλα κλειστά! Όταν τον εντοπίσαμε τηλεφωνικά, προσπάθησε να μας καθησυχάσει λέγοντας πάλι ένα σωρό δικαιολογίες, ότι βρίσκεται στο εξωτερικό κ.τ.λ.»…

Δείτε τη μαρτυρία τους:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης