Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται πλέον οκτώ μέλη εγκληματικής οργάνωσης που πραγματοποιούσαν αρχικά κλοπές σκαφών, εξωλέμβιων μηχανών και διαρρήξεις σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και στη συνέχεια τα έβγαζαν στην Αλβανία.

Ειδικότερα, οι δράστες αρχικά πωλούσαν τα κλοπιμαία ως εξαρτήματα από κατάστημα που διατηρεί ο ένας από αυτούς, είτε μέσω εικονικών παραστατικών εξαγωγής, που εκδίδονταν από τον ίδιο, τα εξήγαγαν στην Αλβανία, με την κατάθεση στο Τελωνείο εικονικών εγγράφων-τιμολογίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη δράση τους ωστόσο διέκοψε η πανδημία του κορωνοϊού, αφού ο «αρχηγός» δεν είχε τη δυνατότητα να εισέρχεται στην Ελλάδα για να διαπράττει κλοπές και να επιστρέφει στην Αλβανία. Έτσι η σπείρα άλλαξε προσανατολισμό και επικεντρώθηκε στη διάπραξη κλοπών και ζωοκλοπών, κυρίως σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Παράλληλα, τρία από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και τουλάχιστον ακόμα δύο άτομα που αναζητούνται εξωθούσαν στην πορνεία μια ανήλικη κοπέλα, εκδίδοντάς την σε άγνωστα άτομα έναντι χρηματικής αμοιβής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η εξάρθρωση της εγκληματικών οργανώσεων είναι «αποτέλεσμα μεθοδικών και ενδελεχών ερευνών των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, κατά τις οποίες οι αστυνομικοί αξιοποίησαν πλήρως όλα τα στοιχεία που συνέλεξαν τόσο με φυσικές όσο και με ειδικές ανακριτικές μεθόδους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύλληψη των δραστών πραγματοποιήθηκε στις 9-7-2020, στην Πάτρα, στο Αγρίνιο, στον Αστακό και στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου.

Συνελήφθησαν συνολικά οκτώ μέλη των εγκληματικών οργανώσεων και συγκεκριμένα τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία -κακουργηματικού χαρακτήρα- που περιλαμβάνει τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της πλαστογραφίας, της απάτης, της μαστροπείας, της ζωοκλοπής, της κατοχής ναρκωτικών, της κατοχής όπλων, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμα τεσσάρων συνεργών τους, οι οποίοι αναζητούνται για να συλληφθούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της σπείρας κατά την πρώτη εγκληματική οργάνωση που είχαν συστήσει για χρονικό διάστημα ενός έτους και πλέον λειτουργούσαν με ιεραρχική δομή και διαρκή δράση, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών σκαφών, εξαρτημάτων αυτών, εξωλέμβιων μηχανών και διαρρήξεων αποθηκών με σχετικά αντικείμενα, σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Τι αποκάλυψε η έρευνα

Από την ερεύνα των αστυνομικών προέκυψε ότι οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν διαπράξει σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας τις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:

-21 κλοπές εξωλέμβιων μηχανών,

-10 κλοπές και 2 απόπειρες κλοπής σκαφών,

-3 διαρρήξεις σε αποθήκες με ναυτικό εξοπλισμό,

-2 κλοπές τρέιλερ μεταφοράς σκαφών,

-8 ζωοκλοπές αφαιρώντας συνολικά 55 αμνοερίφια,

-4 κλοπές σε οχήματα ( μετασχηματιστές, καύσιμα, μπαταρίες).

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.

Το προανακριτικό έργο και τις έρευνες διενεργούν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης