Στο πλαίσιο διυπηρεσιακής συνεργασίας του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Interpol και των Αιγυπτιακών Αρχών στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, συνελήφθη ένας 30χρονος Λίβυος για παράνομη κατοχή και μεταφορά με σκοπό την πώληση αρχαίων κινητών μνημείων.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Αύγουστο, όπως αναφέρουν οι αρχές περιήλθαν στο Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων πληροφορίες σχετικά με τη δράση ενός Λίβυου που έψαχνε αναζητούσε αγοραστές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με στόχο να πουλήσει κινητά αρχαία αντικείμενα που αφαίρεσε από την χώρα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού πραγματοποιήθηκε η αξιοποίηση όλων των στοιχείων της έρευνας οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν στην ταυτοποίηση του 30χρονου που λόγω έλλειψης ταξιδιωτικών εγγράφων, αδυνατούσε να ταξιδέψει στην χώρα μας για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.

Ο 30χρονος μετέβη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με σκοπό την εκεί πώληση των αρχαίων αντικειμένων. Μετά από σχετική ενημέρωση των Αιγυπτιακών Αρχών συνελήφθη.

Στην κατοχή του, βρέθηκαν και εν συνεχεία κατασχέθηκαν από την αστυνομία τμήμα μαρμάρινου γλυπτού ρωμαϊκής περιόδου, τρεις λύχνοι ρωμαϊκής περιόδου, δύο μελαμβαφείς λύχνοι κλασσικής περιόδου, ερυθρόμορφη πελίκη κλασσικής περιόδου, άωτο μελαμβαφές σκυφίδιο κλασσικής περιόδου, τέσσερις οινοχόες κλασσικής περιόδου, δύο λύκηθους κλασσικής περιόδου, δύο λυκήθια κλασσικής περιόδου, θήλαστρο κλασσικής περιόδου, πινάκιο, ερυθρόμορφος αμφορέας με στρεπτές λαβές κλασσικής περιόδου, τέσσερις πυξίδες ελληνιστικής-υστεροκλασσικής περιόδου, δύο κύλικες κλασσικής περιόδου, χυτρίδιο κλασσικής περιόδου, και όστρακα και τμήματα διαφόρων αγγείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συλληφθείς έχει παραπεμφθεί στις Αιγυπτιακές Δικαστικές Αρχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης