Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το τσουχτερό κρύο θα συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα, με το θερμόμετρο να παρουσιάζει μικρή άνοδο στα δυτικά από την Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης διακόπηκε λόγω χιονόπτωσης, σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν στην Αττική, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 105 κλήσεις, κυρίως για κοπές δένδρων και για απομακρύνσεις διαφόρων αντικειμένων από δρόμους. Όλα τα περιστατικά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αντιμετωπίζονται άμεσα.

Αναλυτικά οι περιοχές που ντύθηκαν στα λευκά – Πού έκλεισαν σχολεία – Πού χρειάζονται αλυσίδες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κλειστά είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Χορτιάτη, Εξοχή, Ασβεστοχώρι, όπως επίσης στο Φίλυρο, ενώ στον Δήμο Ωραιοκάστρου δεν λειτουργούν το 1ο και 2ο Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο Στη Βόρεια Ελλάδα σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Κανονικά λειτουργεί από το πρωί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιονίζει σε περιοχές πέριξ της πόλης. Κλειστός παραμένει ο δρόμος Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη.

Κλειστά είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Χορτιάτη, Εξοχή, Ασβεστοχώρι, όπως επίσης στο Φίλυρο, ενώ στον Δήμο Ωραιοκάστρου δεν λειτουργούν το 1ο και 2ο Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο. Το ίδιο ισχύει για τον βρεφονηπιακό σταθμό Μελισσοχωρίου.

Χιονόπτωση σημειώνεται στους περισσότερους νομούς της κεντρικής Μακεδονίας, με τον υδράργυρο να έχει πέσει σε μονοψήφιες τιμές και σε κάποιες περιοχές, όπως το Κιλκίς, και κάτω από το μηδέν (-1C).

Σύμφωνα με την αστυνομία, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου των Νομών Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Κιλκίς.

Στα λευκά ντύθηκε η δυτική Μακεδονία, όπου από το πρωί επικρατούν συνθήκες παγετού. Η Φλώρινα ξύπνησε με -4C, η Καστοριά με -1C και η Πτολεμαΐδα με -3C.Στα λευκά ντύθηκε η δυτική Μακεδονία, όπου από το πρωί επικρατούν συνθήκες παγετού. Η Φλώρινα ξύπνησε με -4C, η Καστοριά με -1C και η Πτολεμαΐδα με -3C.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στους ορεινούς επαρχιακούς και εθνικούς δρόμους των νομών της δυτικής Μακεδονίας, ενώ η κίνηση στην Εγνατία Οδό διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

Στα λευκά έχει ντυθεί και το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης λόγω της έντονης χιονόπτωσης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στα λευκά ο Άγιος Αθανάσιος στο Καϊμακτσαλάν:

Μαγνησία: Έντονη χιονόπτωση στο Πήλιο

Πυκνό χιόνι πέφτει από το βράδυ της Τρίτης στο Πήλιο και το βουνό των Κενταύρων έχει ντυθεί στα λευκά, ενώ το χιόνι έφθασε μέχρι και τα προάστια του Βόλου.

Στα Χάνια, το ύψος του χιονιού έφθασε τα 20 εκατοστά και η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη από τα ξημερώματα και μετά, ενώ η θερμοκρασία τη νύχτα και τις πρωινές ώρες έπεσε στους -8 βαθμούς Κελσίου. Στο χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, στις Αγριόλευκες, το χιόνι ξεπέρασε τα 25 εκατοστάΣτα Χάνια, το ύψος του χιονιού έφθασε τα 20 εκατοστά και η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη από τα ξημερώματα και μετά, ενώ η θερμοκρασία τη νύχτα και τις πρωινές ώρες έπεσε στους -8 βαθμούς Κελσίου.

Στο χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, στις Αγριόλευκες, το χιόνι ξεπέρασε τα 25 εκατοστά, αλλά οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί, αφού σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονταν αλατιέρες και αποχιονιστικά μηχανήματα και καθαρίζουν τους δρόμους σε όλο το οδικό δίκτυο.

Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, ωστόσο, συνιστάται σε όσους οδηγούς πρόκειται να κινηθούν στα ορεινά της Μαγνησίας να έχουν προμηθευτεί με αντιολισθητικές αλυσίδες, για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Η έντονη χιονόπτωση συνεχίζεται και στο ανατολικό Πήλιο στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου προς την πλευρά του Αιγαίου.

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, χιόνι πέφτει και στα χαμηλά του Πηλίου, με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί στα λευκά η Μακρυνίτσα, η Πορταριά, το Κατωχώρι, οι Σταγιάτες και άλλα χωριά με χαμηλό υψόμετρο.

Με απόφαση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κλειστά έμειναν σήμερα τα σχολεία σε Μακρυνίτσα, Πορταριά, Άλλη Μεριά, Ζαγορά, Ξουρίχτι και Μούρεσι, λόγω του χιονιάΧιόνι τις πρωινές ώρες έπεφτε και στα προάστια του Βόλου, Ανακασιά, Άνω Βόλος και Άλλη Μεριά, αφού η θερμοκρασία ήταν στο 0, ενώ στο κέντρο της πόλης η θερμοκρασία έπεσε στους 2 βαθμούς και από χθες το βράδυ πέφτει ασταμάτητα χιονόνερο. Χιονόπτωση σημειώνεται και στην Όθρυ, όπου στην Ανάβρα, στα σύνορα Μαγνησίας-Φθιώτιδας, το χιόνι έφθασε τα 10 εκατοστά.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο Κεραμίδι, στα ορεινά Μαγνησίας -Λάρισας, όπου συνεχίζεται η χιονόπτωση.

Με απόφαση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κλειστά έμειναν σήμερα τα σχολεία σε Μακρυνίτσα, Πορταριά, Άλλη Μεριά, Ζαγορά, Ξουρίχτι και Μούρεσι, λόγω του χιονιά.

Χιονίζει στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου

Στα χωριά της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και στο Μέτσοβο, που βρίσκονται πάνω από 1.000 μέτρα, το χιόνι φτάνει τους 10 πόντους, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από -4 έως 0C.

Η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με τους δήμους έχει βγάλει στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο μηχανήματα που ρίχνουν αλάτι, για να μην παγώσουν οι δρόμοι.

Το πρώτο χιόνι έπεσε και στα χιονοδρομικά κέντρα του Ανήλιου και του Μετσόβου, ενώ ισχυροί άνεμοι σαρώνουν το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Στα λευκά η λίμνη Πλαστήρα

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Σε λευκό κλοιό βρίσκεται η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα από τα ξημερώματα της Τετάρτης. Συγκεκριμένα, στο χωριό Φυλακτή το χιόνι ξεπέρασε τους 10 πόντους, δημιουργώντας ένα μαγευτικό τοπίο.

Δεμένα τα πλοία σε Ραφήνα, Λαύριο – Κλειστό το Ρίο-Αντίρριο

Σημαντικά προβλήματα έχουν προκληθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και κατά τόπους φθάνουν στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.

Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα και Ρίο-Αντίρριο. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ κλειστή παραμένει η γραμμή Καβάλα-ΠρίνουΣύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα και Ρίο-Αντίρριο.

Δεμένα στο λιμάνι του Βόλου παραμένουν, για δεύτερη ημέρα, τα πλοία που είχαν προγραμματισμένα δρομολόγια για τα νησιά των Σποράδων.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ κλειστή παραμένει η γραμμή Καβάλα-Πρίνου.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες επτά ημέρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Πέμπτη 01/12/2016

Καιρός: Στην ανατολική στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια, στις Σποράδες, τις Κυκλάδες στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις, με βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες στα βορειοανατολικά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Παρά τη μικρή άνοδο στα δυτικά, θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια.

Παρασκευή 02/12/2016

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία στα δυτικά και τα νότια θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε άνοδο. Κατά τόπους παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια.

Σάββατο 03/12/2016

Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα δυτικά και νότια με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Κατά τόπους παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια.

Κυριακή 04/12/2016 και Δευτέρα 05/12/2016

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα δυτικά και νότια πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων. Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ της Δευτέρας και από τα βορειοδυτικά.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Σταδιακά από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και στα ανατολικά θα ενισχυθούν στα 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε πτώση από τα βόρεια. Κατά τόπους παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης