Διακόπτεται απότομα το ανοιξιάτικο σκηνικό με τον καιρό να παρουσιάζει επιδείνωση από αύριο, Τετάρτη 27 Μαρτίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αναμένονται νεφώσεις με βροχές τοπικού χαρακτήρα ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια και βαθμιαία επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της Τετάρτης θα επεκταθούν στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα με τη θερμοκρασία να πέφτει ακόμα και 10 βαθμούς.

Από αργά το απόγευμα της Τετάρτης και κυρίως το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και δεν αποκλείεται σε κάποιες περιοχές να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση, ενώ το βράδυ της Τετάρτης βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Παράλληλα, χιόνια θα πέσουν από τις απογευματινές ώρες στα ορεινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 5 έως 16, στην Ήπειρο από 7 έως 20 βαθμούς, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 6 έως 17, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 έως 18 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 17 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ και από αργά το απόγευμα βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, αλλά από το απόγευμα θα στραφούν προοδευτικά σε ανατολικούς και στα βορειότερα πελάγη θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών όμβρων, ενώ το βράδυ τοπικές βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών βροχών, ενώ νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 8 έως 16 βαθμούς.

Χάρτης πρόγνωσης του καιρού (Τετάρτη 8.00)

Χάρτης πρόγνωσης του καιρού (Τετάρτη 14.00)

Χάρτης πρόγνωσης του καιρού (Τετάρτη 20.00)

Για την Πέμπτη, η ΕΜΥ «βλέπει» τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια, καθώς και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς τοπικά ισχυρές, στις κεντρικές και νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. 

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και βαθμιαία σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. 

Μέχρι την Παρασκευή η μέγιστη θερμοκρασία σε όλη σχεδόν τη χώρα θα πέσει κατά 10 βαθμούς, φθάνοντας τους 12 βαθμούς Κελσίου (9 βαθμοί η χαμηλότερη τιμή). 

Σύμφωνα με το meteo, στα βόρεια προάστια, από τη σημερινή μέγιστη θερμοκρασία των 18 βαθμών Κελσίου, την Παρασκευή ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου (5 βαθμοί Κελσίου η χαμηλότερη τιμή).

Από τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε η ΕΜΥ προκύπτει ότι οι κατά τόπους βροχές και χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν έως την Κυριακή. 

Χάρτης πρόγνωσης του καιρού (Παρασκευή 6.00)

Βροχές στην Κρήτη

Mε ενδιαφέρον οι μετεωρολόγοι παρατηρούν την εξέλιξη των φαινομένων στην Κρήτη και ιδίως στα Χανιά, που το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας. 

Ειδικότερα από τα στοιχεία του αυτοποιημένου μοντέλου του meteo.gr προκύπτει ότι η θερμοκρασία στα Χανιά θα κάνει «βουτιά» 9 βαθμών Κελσίου (από τη μέγιστη των 19 βαθμών, στους 10 την Παρασκευή) ενώ όλη την Κρήτη θα πλήξουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ,meteo.gr, Χάρτες: hnms.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης