Χίλιες και μία νύχτες στην Κρήτη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2014, 20:05


Από τη Σαουδική Αραβία, στο Ηράκλειο Κρήτης… Ο λόγος για τον πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ, ο οποίος θεωρείται ο Άραβας με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

Το αεροσκάφος του πρίγκιπα αναμένεται να προσγειωθεί απόψε στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ελούντα για διακοπές μίας εβδομάδας. Ήδη το κότερό του βρίσκεται εδώ και δύο μέρες στην Κρήτη και συγκεκριμένα έχει αγκυροβολήσει ανάμεσα στην Ελούντα και την Πλάκα.

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη θα υποδεχτεί τον Άραβα πρίγκιπα, ο οποίος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς επίσης και για τη διαχείριση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Εκτός από τη διαχείριση του Αστέρα, ο Αλ Ουαλίντ ενδιαφέρεται και για το Grand Resort Lagonissi. Παράλληλα εξετάζει επενδυτικές ευκαιρίες στον ξενοδοχειακό τομέα και την αγορά real estate και τουρισμού.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο ο Aλ Ουαλίντ είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, την Όλγα Κεφαλογιάννη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη.

Ποιος είναι ο Άραβας Κροίσος

Ο χαρακτηρισμός κροίσος για τον Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ δεν εμπεριέχει κάποια υπερβολή, καθώς εκτός του ισχυρού χαρτοφυλακίου, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διαθέτει το δικό του Airbus Α380 για τις προσωπικές του μετακινήσεις.

O 59χρονος Μπιν Ταλάλ είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «μεγαθηρίου» Kingdom Holdings που διαθέτει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε ακίνητα, ξενοδοχεία και μετοχές. Διαθέτει προσωπική περιουσία, σύμφωνα με το Forbes, άνω των 20 δισ. δολαρίων και αποτελεί τον Άραβα με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

Η προσωπική περιουσία του αποτελείται από τρία παλάτια, που διαθέτουν λίμνη και ζωολογικό κήπο, χρυσές βρύσες, για τη συντήρηση των οποίων απασχολούνται τουλάχιστον 2.000 άτομα. Περιλαμβάνει ακόμη, ιδιωτικά αεροσκάφη (Boeing, Airbus) αλλά και δύο σούπερ γιοτ.

Πέραν της αμερικανικής Four Seasons Hotels & Resorts, ο Ταλάλ ελέγχει το 25% στην καναδική Fairmont Hotels and Resorts και το 100% του γαλλικού Hotel George V του Παρισιού. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας έχει επενδύσει και στα μέσα ενημέρωσης, ελέγχοντας το λιβανέζικο δορυφορικό κανάλι LBC, την εκδοτική Saudi Research & Marketing Group και τη Rotana Group που είναι η μεγαλύτερη εταιρία ψυχαγωγίας στον αραβικό κόσμο.

Τέλος, η επιχειρηματική δραστηριότητά του περιλαμβάνει συμμετοχές στην αιγυπτιακή εταιρία αγροτικών επενδύσεων KADCO Egypt, την ιρανική εταιρία πετροχημικών National Industrialization Company και τη σαουδαραβική Savola Group που είναι βασική προμηθεύτρια τροφίμων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

To εσωτερικό του αεροσκάφουςΦιλέλληνας

Στο πλαίσιο του συνεδρίου Economist, ο Μπιν Ταλάλ αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις των Ελλήνων, σχέσεις οι οποίες, όπως είπε, έφτασαν ως τις μέρες μας. Ο Άραβας κροίσος εκθείασε «τις θέσεις που έπαιρνε η Ελλάδα ως προς τα δικαιώματα των Παλαιστινίων (δεδομένης της γνώσης τους για την ιστορία της Μεσογείου)», αλλά και τη μη αναγνώριση των κατεχομένων από τις αραβικές χώρες, «κάτι που ελπίζω να μην ενοχλήσει τους φίλους μας τους Τούρκους» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μπιν Ταλάλ είχε συναντήσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και κατά το περασμένο καλοκαίρι, με τη συνάντηση εκείνη να είχε ως αντικείμενο τις επενδύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τις αποκρατικοποιήσεις και την ελληνική πραγματική οικονομία.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2014, 20:39