Λάδι από αβοκάντο, που μπορεί να καταναλωθεί για το φαγητό, αλλά και να χρησιμοποιηθεί σαν καλλυντικό, παράγεται στα Χανιά τα τελευταία χρόνια.

Στην Καλυδωνία Κολυμπαρίου, στον Δήμο Πλατανιά, ένα ολόκληρο ελαιουργείο μετατρέπεται ανάλογα προκειμένου να κάνει τη σύνθλιψη του καρπού του αβοκάντο και με την κατάλληλη επεξεργασία να παράξει λάδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικοί συντελεστές της προσπάθειας είναι ο κ. Δημήτρης Κακαβελάκης και η σύζυγός του Ιωάννα. Κοιτά προσεκτικά τους καρπούς, ώστε να απομακρύνει τους χαλασμένους ή ακατάλληλους, δίνει οδηγίες στους εργάτες που αδειάζουν τις “κλούβες” με τα αβοκάντο στον σπαστήρα.

«Η δουλειά δεν είναι εύκολη, χρειάζεται διαλογή για το ποιο είναι άγουρο και ποιο ώριμο, να αποσυρθεί το χαλασμένο, ώστε το αβοκαντέλαιο να είναι ποιοτικά άριστο», λέει ο κ. Κακαβελάκης. Το ελαιουργείο λειτουργεί εδώ και 4 γενιές από τον προπάππο του και πρόσφατα έγινε μια πολύ μεγάλη ανακατασκευή του.

«Το αβοκάντο το εκθλίβω για λογαριασμό του συσκευαστηρίου Αντωνάκη, μιας τοπικής πολύ σημαντικής επιχείρησης. Το λάδι που παράγουμε το χρησιμοποιούν για τα πολύ ποιοτικά προϊόντα τους. Δείχνουμε έτσι ότι από καρπούς αβοκάντο που δεν καταναλώνονται, δεν είναι βρώσιμοι, μπορεί να παραχθεί ένα ποιοτικό και βιολογικό λάδι», μας αναφέρει ο κ. Δημήτρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δίπλα του η κα Ιωάννα ελέγχει την πίεση στον διαχωριστήρα, ρίχνει νερό στον μαλακτήρα, εργάζεται στην όλη διαδικασία και είναι από τους βασικούς συντελεστές της. Η έκθλιψη του αβοκάντο ξεκινά από τον Οκτώβριο και γίνεται όποτε χρειαστεί με μια μικρή μετατροπή του ελαιουργείου.

Πηγή: www.haniotika-nea.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης