Μπορεί βόμβα να μην εντοπίστηκε, όμως ο «κόκκινος συναγερμός» που χτύπησε ήταν ένα δυνατό «crash test» των αντανακλαστικών των συναρμόδιων υπηρεσιών, των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού.

Η αναγραφή με σαπούνι της λέξης bomb σε καθρέφτη στις τουαλέτες του Boeing 757 της εταιρείας «Condor» ενώ βρισκόταν στον αέρα με προορισμό το Ντίσελντορφ της Γερμανίας προκάλεσε μία πρωτοφανή κινητοποίηση των Ελληνικών Αρχών που θα θυμούνται χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και μπορεί βόμβα να μην εντοπίστηκε, όμως ο «κόκκινος συναγερμός» που χτύπησε ήταν ένα δυνατό «crash test» των αντανακλαστικών των συναρμόδιων υπηρεσιών, των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού.

Τόσο σε επίπεδο Κρήτης όσο και στην Αθήνα υπήρξε αστραπιαία κινητοποίηση. Υπό το βάρος μίας τέτοιας απειλής, σήμανε «γενικός συναγερμός», άδειες διακόπηκαν κακήν-κακώς και κλήθηκαν σε …επιστράτευση αξιωματικοί και στελέχη ειδικών υπηρεσιών. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα από την στιγμή που ο πιλότος του αεροσκάφους ζήτησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο των Χανίων, στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν στελέχη ειδικών υπηρεσιών (ΕΚΑΜ, πυροτεχνουργοί, ακόμα και διαπραγματευτές) προκειμένου με ειδική πτήση να μεταβούν στα Χανιά και αναλάβουν τον χειρισμό της δύσκολης υπόθεσης, όπως φαινόταν αρχικά.

Ανάλογος συναγερμός σήμανε και στο Ηράκλειο με κλιμάκια των ειδικών υπηρεσιών να ξεκινούν εσπευσμένα προς Χανιά. Την ίδια ώρα οι τοπικές δυνάμεις είχαν θέσει σε πλήρη εφαρμογή το ειδικό σχέδιο διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενεργή ήταν και η συμμετοχή της Αμερικανής Βάσης της Σούδας αλλά και της Πολεμικής μας Αεροπορίας αφού εκτός των άλλων το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 20:48 ώρα στο αεροδρόμιο Χανίων συνοδεία δύο μαχητικών F16 της Πολεμικής Αεροπορίας και οδηγήθηκε σε χώρο μεταξύ του κεντρικού αεροσταθμού και της Αμερικανικής Βάσης Σούδας.

Όσο για το διεστραμμένο μυαλό που προκάλεσε όλη αυτή την αναταραχή και τον πανικό, υπάρχουν διάφορα σενάρια, διεξάγονται έρευνες και ίσως τελικά υπάρξει κάποια εξέλιξη στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι η πτήση είχε αναχωρήσει από την Αίγυπτο, ενώ το αεροσκάφος απογειώθηκε τελικά το απόγευμα της Παρασκευής από τα Χανιά για τον τελικό προορισμό του στη Γερμανία.

Πηγή: cretalive.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης