Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από την Κυριακή 9 Ιανουαρίου, καθώς παρατηρείται έντονη βροχόπτωση και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ραγδαία επιδείνωση παρατηρείται από αύριο Δευτέρα στα ηπειρωτικά καθώς αναμένεται χιονόπτωση. Για σήμερα Κυριακή, δεν παρατηρείται ιδιαίτερη πτώση της θερμοκρασίας, ωστόσο μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη θα υπάρχει σταδιακή αλλαγή του καιρού με βροχές και χιονόπτωση στα ορεινά.

Την Κυριακή, 9 Ιανουαρίου οι άνεμοι στα πελάγη θα κυμανθούν έως 6 μποφόρ και ιδιαίτερα στο Νότιο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο αναλυτικά, σήμερα αναμένονται βροχές και σε θαλάσσιες, νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, καταιγίδες με πιθανότητα σποραδικών χαλαζοπτώσεων. Τα φαινόμενα σταδιακά προς το βράδυ της Κυριακής θα περιοριστούν κυρίως στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία και στα ανατολικά και νότια τμήματα του Αιγαίου. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη θα είναι αυξημένες και θα σημειωθούν λασποβροχές.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -1 έως 9 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 1 έως 12, στη Θεσσαλία από 6 έως 13, στην Ήπειρο από 4 έως 15, στη Στερεά από 6 έως 14, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 12, στα νησιά του Αιγαίου από 10 έως 15 και στην Κρήτη από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ όμως στο Νότιο Αιγαίο προς το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και προς το βράδυ από δυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο πώς κινείται η κακοκαιρία:

Ο καιρός στην Αττική

Στην Αττική αναμένονται βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες έως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές, στη συνέχεια από νότιες και προς το βράδυ από δυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες έως το μεσημέρι και υπάρχει πιθανότητα λασποβροχών. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται ασθενείς, πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ιόνιο, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 που βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το βράδυ δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και το πρωί στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 5 και από τη νύχτα τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους και κατά περιόδους έντονα.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα στα Δωδεκάνησα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Στα δυτικά προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές κυρίως στη Κρήτη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και από τις απογευματινές ώρες στην υπόλοιπη ανατολική ηπειρωτική χώρα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας κατά τόπους πιο πυκνές στα κεντρικά και βόρεια από το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα γίνουν ανατολικοί μέχρι 4 μποφόρ.

Στα ανατολικά θα πνέουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ και αρχικά στο νότιο Αιγαίο δυτικοί με την ίδια ένταση. Το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν ανατολικοί άνεμοι 5 με 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φθάσει στα κεντρικά και βόρεια τους 08 με 12 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 11 με 14 βαθμούς και κατά τόπους στη νότια νησιωτική χώρα θα φθάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου.

Έπεσαν περισσότεροι από 3000 κεραυνοί το Σάββατο

Βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας το Σάββατο 08/01, με τις ισχυρότερες να εντοπίζονται σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές όπου σημειώθηκαν και καταιγίδες. Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr  κατέγραψε πάνω από 3000 κεραυνούς έως τι πρώτες βραδινές ώρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων σε θαλάσσιες, νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως το απόγευμα του Σαββάτου 08/01 καταγράφηκε στην Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας και ήταν ίσο με 84 χιλιοστά. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή της βροχόπτωσης, οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα «ΖΕΥΣ» καθώς και ενδεικτικά ύψη βροχής σε επιλεγμένους σταθμούς.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης