Τον τίτλο της πρέσβειρας των «Μπλε Κοινοτήτων» («Blue Communities») στην Ελλάδα κατέκτησε η ΕΥΑΘ για τη δράση της υπέρ της προστασίας του νερού ως κοινού αγαθού και της δίκαιης διαχείρισής του. Η ΕΥΑΘ είναι, μάλιστα, η πρώτη εταιρεία ύδρευσης στον κόσμο που λαμβάνει αυτόν τον τίτλο!

Σε εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, η εκπρόσωπος των «Μπλε Κοινοτήτων» Meera Karunananthan απένειμε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ Γιάννη Ν. Κρεστενίτη τον ειδικό τίτλο, ο οποίος προϋποθέτει εγρήγορση και δράση πάνω σε τρεις βασικές αρχές: αναγνώριση του νερού ως ανθρώπινου δικαιώματος, προώθηση του νερού της βρύσης σε δημόσια κτήρια και εκδηλώσεις και εν γένει υποστήριξη της δημόσιας διαχείρισης του νερού και της αποχέτευσης. Τιμητικό «παρών» έδωσε από την πλευρά του κεντρικού δήμου ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών Δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Φωτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«O… χάρτης υποχρεώσεων των ”Μπλε Κοινοτήτων” δεν είναι τίποτε άλλο από την αποτύπωση στο χαρτί της καθημερινής λειτουργίας της ΕΥΑΘ, από την πηγή και το διυλιστήριο μέχρι τη βρύση. Η παροχή νερού υψηλής ποιότητας στη βρύση του κάθε πολίτη – καταναλωτή, η προστασία του ως κοινού αγαθού κι η δημιουργία μιας κουλτούρας κατανάλωσης νερού της βρύσης αποτελούν ”καταστατικές αρχές” της εταιρείας, όχι μόνο στην επικοινωνιακή τους διάσταση, αλλά κυρίως σε αυτήν που αφορά στις επιλογές -τεχνικές και διοικητικές- της κάθε μέρας» επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε. «Ποιος άλλος, λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να φέρει αυτόν τον τιμητικό τίτλο μιας τέτοιας διεθνούς προσπάθειας;» αναρωτήθηκε ο κ. Κρεστενίτης, τονίζοντας ότι η ΕΥΑΘ ανοίγει τον δρόμο και για τις υπόλοιπες εταιρείες ύδρευσης, δήμους ή συλλογικότητες στην Ελλάδα.

«Άκουσα με ενδιαφέρον την πρόταση για ένταξη του Δήμου Θεσσαλονίκης στις ”Μπλε Κοινότητες”. Θα τη μεταφέρω στον δήμαρχο και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να εισαχθεί, εάν συμφωνούν, προς ψήφιση» επισήμανε ο κ. Φωτίου. Η συμμετοχή του κεντρικού δήμου στην εκδήλωση έρχεται ως συνέχεια σχετικής συζήτησης τον περασμένο Ιούλιο στο δημαρχείο με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ. Η τελευταία προσδοκά ο Δήμος Θεσσαλονίκης να είναι και ο πρώτος στη χώρα που θα γίνει «Μπλε Κοινότητα», υλοποιώντας την αποκλειστική χρήση νερού της βρύσης όχι μόνο στις δικές του εγκαταστάσεις αλλά και σε άλλες δημοτικές δομές (π.χ. σχολεία, δημοτικές επιχειρήσεις).

ΠΗΓΗ: seleo.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης