Με εντολή του Δασαρχείου Πειραιά κόπηκαν και απομακρύνθηκαν 35 λεύκες από την Πλατεία Σοφ. Βενιζέλου στη Βούλα, λόγω σοβαρής εντομολογικής προσβολής, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε όταν το 2016 παρατηρήθηκαν από το προσωπικό του Τμήματος Πρασίνου, αιφνίδιες πτώσεις μεγάλων κλάδων από τις λεύκες καθώς και ολόκληρων δέντρων σε διάφορες πλατείες και πάρκα του Δήμου. Συγκεκριμένα στις πλατείες Σοφ. Βενιζέλου, Ελευθερίας, στον κοινόχρηστο χώρο της οδού Αρκαδίου στη Βούλα, στην πλατεία 24ης Ιουλίου στη Βουλιαγμένη και στην πλατεία Δήμα στη Βάρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, το Τμήμα Πρασίνου απευθύνθηκε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το οποίο διενήργησε αυτοψίες στους παραπάνω χώρους και στη συνέχεια απέστειλε έγγραφο περί διαπίστωσης εντομολογικής προσβολής στα εν λόγω δέντρα, με οδηγίες για την απομάκρυνση τους και η λήψη μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης των εντόμων.

Στη συνέχεια το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου αιτήθηκε στο αρμόδιο Δασαρχείο Πειραιά τη διενέργεια αυτοψίας και την έγκριση κοπής αρχικά 35 προσβεβλημένων δέντρων λεύκας στην Πλατεία Σοφ. Βενιζέλου. Το Δασαρχείο διαπίστωσε ότι συντρέχουν οι λόγοι κοπής και απομάκρυνσης των δέντρων και έδωσε άδεια κοπής.

Με δεδομένη την κοπή των δέντρων, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου εκπόνησε μελέτη συνολικής κηποτεχνικής ανάπλασης της πλατείας, η οποία δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου. Η ανάπλαση περιλαμβάνει την απομάκρυνση των προσβεβλημένων δέντρων και τη φύτευση τουλάχιστον του διπλάσιου αριθμού δέντρων μεγάλου μεγέθους, με σκοπό την αύξηση του πράσινου ισοζυγίου της πόλης. Αν κριθεί απαραίτητο να απομακρυνθούν και άλλα προσβεβλημένα δέντρα είναι δεδομένο ότι θα αντικατασταθούν με ίσο ή μεγαλύτερο αριθμό μεγάλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά αν μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης και τη φύτευση τουλάχιστον διπλάσιου αριθμού δέντρων, η πλατεία αρχίσει να γεμίζει τραπεζοκαθίσματα, τότε θα πρόκειται για περιβαλλοντολογικό σκάνδαλο!

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης το μεσημέρι της Πέμπτης εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την κοπή 35 δέντρων από την Πλατεία Σοφ. Βενιζέλου στη Βούλα.

Σαν αιτία της κοπής των 35 δέντρων, η δημοτική αρχή μεταξύ άλλων αναφέρει ότι κόπηκαν «λόγω σοβαρής εντομολογικής προσβολής, γιατί έθεταν σε κίνδυνο τους περαστικούς και τα διερχόμενα οχήματα».

Στο δελτίο τύπου ο Δήμος έχει επιλέξει κεντρική φωτογραφία ένα όχημα που έχει καταπλακωθεί από μια λεύκα, το οποίο ήταν σταθμευμένο στη συγκεκριμένη πλατεία. Ο σκοπός της φωτογραφίας είναι να πείσει τους δημότες ότι πράγματι υπήρχε κίνδυνος για τους περαστικούς και τα οχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το notiareport.gr, δεν υπήρχε κάποια πτώση δέντρου εξαιτίας της εντομολογικής προσβολής, αλλά το συγκεκριμένο δέντρο έπεσε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και συγκεκριμένα στις 30 Νοεμβρίου 2016.

Βίντεο – Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης


Δείτε το βίντεο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης