Την άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, και μάλιστα αναδρομικά, από την 21η Μαίου του 2015, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, αργά απόψε, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών που πραγματοποίησε μέχρι το βράδυ, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η αναπροσαρμογή των ακινήτων, έπρεπε να είχε γίνει από τις 21 Μαΐου 2015.

Για το λόγο αυτό όρισαν ως χρόνο έναρξης ισχύος της απόφασης που όφειλε να είχε να εκδώσει η Κυβέρνηση την 21η Μαΐου 2015 διαπιστώνοντας παράλειψη του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχαν προσφύγει 13 φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση με την οποία αρνείται η κυβέρνηση να εκδίδει, ανά διετία, όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Στην προσφυγή τους οδηγήθηκαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μετά το αίτημα που υπέβαλαν , το Νοέμβριο του 2013 , στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εκδώσει σύμφωνα το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Το αίτημά τους αυτό, όμως ουδέποτε απαντήθηκε…

Οι φορολογούμενοι υποστήριζαν ότι η παράλειψη της Κυβέρνησης (παράλειψη νόμιμης ενέργειας) να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητας.

Και αυτό γιατί ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως μετά το τέλος της διάσκεψης η Ολομέλεια του ΣτΕ δημοσίευσε την υπ΄ αριθμ. 4446/2015 απόφασή της, το πλήρες κείμενο της οποίας θα γνωστοποιηθεί αργά αύριο το μεσημέρι. Η απόφαση αυτή πάντως η οποία έμοιαζε “μονόδρομος” μετά τη ραγδαία πτώση των εμπορικών αξιών , θα τινάξει στον αέρα τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος έχει υπολογιστεί με τις προηγούμενες τιμές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης