Βήμα βήμα η επιστροφή στην κανονικότητα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022, 07:47
Βήμα βήμα η επιστροφή στην κανονικότητα

Δειλά βήματα προς την κανονικότητα θα κάνουν οι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής και της Κρήτης μετά τη σαρωτική κακοκαιρία «Ελπίς», που εγκλώβισε και ταλαιπώρησε για πολλές ώρες χιλιάδες οδηγούς σε κεντρικές αρτηρίες, όπως η Αττική Οδός, άφησε χωρίς ρεύμα ολόκληρες περιοχές και ανέστειλε κάθε δραστηριότητα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λόγω αδυναμίας προσέλευσης.

Τηλεκπαίδευση στα σχολεία

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, ύστερα από συνεννόηση με τις περιφέρειες τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν διά ζώσης, αλλά με τηλεκπαίδευση, παρά τις πρώτες ανακοινώσεις που ήθελαν την αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ποιες εκπαιδευτικές δομές θα παραμείνουν κλειστές

Την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης - ημερήσιας φροντίδας.

Τηλεργασία στο Δημόσιο την Πέμπτη - Σύσταση και στον ιδιωτικό τομέα

Για την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, στο Δημόσιο θα υπάρξει τηλεργασία ανάλογα με τις ανάγκες των Υπηρεσιών και τυχόν προβλήματα πρόσβασης, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα όπου είναι δυνατόν. 

Κλειστά τα δικαστήρια

Την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου δεν θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια.

Πώς θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα, αλλά με μειωμένο ωράριο. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, από τις 10:00 το πρωί μέχρι και τις 6:00 το απόγευμα.

«Μπλόκο» σε delivery και courier

Για την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, δεν επιτρέπονται οι υπηρεσίες διανομής (delivery) και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες (courier), για τη διασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του μεταφορικού τους έργου.

Αναστολή παιδικών εμβολιασμών στο mega εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας και στο Παίδων Πεντέλης

Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένοι παιδικοί εμβολιασμοί στο Mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» και στο Παίδων Πεντέλης.

Οι υπόλοιποι εμβολιασμοί παιδιών καθώς και οι εμβολιασμοί ενηλίκων θα γίνουν κανονικά. Για όσους δεν προσέλθουν σε προγραμματισμένο ραντεβού, θα σταλεί σε κάθε περίπτωση SMS για νέο ραντεβού.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης παγετού στο οδικό δίκτυο και την Πέμπτη κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, τα δρομολόγια ξεκίνησαν μετά τις 06:00. Όπως επισημαίνεται από τον ΟΑΣΑ, «oι προσπάθειες του ομίλου ΟΑΣΑ για τη διεξαγωγή δρομολογίων, όπου αυτό είναι εφικτό, είναι συνεχείς, με προτεραιότητα την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων».

Αναφορικά με τα μέσα σταθερής τροχιάς, έχει αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία της γραμμής 1 του Ηλεκτρικού (Πειραιάς - Κηφισιά), καθώς και της γραμμής 3, στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο. Έτσι, οι συρμοί πραγματοποιούν όλες τις ενδιάμεσες στάσεις στους σταθμούς Κορωπί, Κάντζα και Παλλήνη.

Πώς θα λειτουργήσουν οι Εφορίες

Oι ΔΟΥ Κηφισιάς, Ψυχικού, Παλλήνης, Χολαργού, Αμαρουσίου και ΙΒ' Αθηνών την Πέμπτη θα ανοίξουν για το κοινό από τις 10:00 π.μ., με μειωμένο προσωπικό, λόγω προβλημάτων προσέλευσης που προκαλούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ και αφού είχε προηγηθεί επικοινωνία με τους οικείους δήμους.

Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση, «οι υπόλοιπες ΔΟΥ και Τελωνεία που επίσης εδρεύουν σε περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία θα λειτουργήσουν με πλήρες ωράριο αλλά μειωμένο προσωπικό λόγω προβλημάτων προσέλευσης. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων».

Τέλος, η ΑΑΔΕ συνιστά προς τους πολίτες τη μείωση των επισκέψεων στις ως άνω υπηρεσίες εάν δεν συντρέχει εξαιρετικά επείγων λόγος.

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες

Να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επισκέψεις τους στα τραπεζικά καταστήματα, όπως επίσης πριν τη μετάβασή τους σε αυτά να υπάρχει προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία με το συγκεκριμένο κατάστημα, συστήνει στους συναλλασσόμενους η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) σε ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, η ΕΕΤ αναφέρει: «Τα τραπεζικά καταστήματα σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο θα επαναλειτουργήσουν για το κοινό την Πέμπτη, αλλά με σημαντικούς περιορισμούς.

Ειδικότερα, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες σε καθένα κατάστημα, ενδέχεται αυτό να μη λειτουργεί ή να υπάρχει περιορισμένος αριθμός εργαζομένων ή να υπάρξουν αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας.

Ως εκ τούτου, συνιστάται οι συναλλασσόμενοι να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επισκέψεις τους στα καταστήματα, όπως επίσης πριν τη μετάβασή τους σε αυτά να υπάρχει προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία με το συγκεκριμένο κατάστημα».

Ανοίγει πλήρως η Αττική Οδός στις 8 το πρωί - Χωρίς διόδια οι διελεύσεις μέχρι την Κυριακή

Η Αττική Οδός με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι από την Πέμπτη 27/1 στις 8:00 το πρωί θα τεθούν σε λειτουργία και τα υπόλοιπα τμήματά της, με την κυκλοφορία να αποκαθίσταται πλήρως σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου.

Οι διελεύσεις θα πραγματοποιηθούν άνευ καταβολής διοδίων έως και την Κυριακή 30 Ιανουαρίου και ώρα 23:59, προς διευκόλυνση όλων των οδηγών λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων σε περιφερειακές οδούς.

Συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού οχημάτων

Επισημαίνεται, επίσης, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς εκτός Αττικής Οδού των εναπομεινάντων οχημάτων. Η επιχείρηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρωί με τη μεταφορά των οχημάτων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του parking Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» πίσω από τα καταστήματα ΙΚΕΑ και Κωτσόβολος, στα Σπάτα.

Προς διευκόλυνση των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι παρακαλούνται να τα παραλάβουν, πραγματοποιούνται δρομολόγια προς το σημείο, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω οχημάτων που εκκινούν από τον κόμβο της Λ. Κηφισίας («Δαχτυλίδι») από τις 9:00 έως τις 19:00.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022, 09:29