Αναταραχή προκλήθηκε από δημοσίευμα τοπικού blog, σύμφωνα με το οποίο, πρόσφυγες στο Κέντρο φιλοξενίας στο στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινου, στην Αγ. Βαρβάρα Βέροιας, «έθαψαν» εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί.

Το δημοσίευμα έχει ημερομηνία 4 Απριλίου (άρα δεν είναι πρωταπριλιάτικο σαν αυτό της Αλεξάνδρειας) και επικαλείται «πληροφορίες από αστυνομικούς που έχουν πρόσβαση στο στρατόπεδο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα το δημοσίευμα παρουσιάζει την «είδηση» ως «σοκαριστική».

Τελικά, όπως αποδεικνύεται, σοκαριστικό είναι το μέγεθος της ανευθυνότητας και της ευκολίας με την οποία μπορεί να γίνει, διασπορά ψευδών και ανύπαρκτων «ειδήσεων» και να προκληθεί ανησυχία και κοινωνική ταραχή.

Διευκρινίζουμε ότι μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης 6 Απριλίου 2016 στο χώρο του στρατοπέδου δεν έγινε καμιά ενέργεια προσβολής εθνικών ή θρησκευτικών συμβόλων!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο η εκκλησία, όσο και το εκκλησάκι βρίσκονται στη θέση τους και μάλιστα στην καθημερινή καθαριότητα του χώρου, καθαρίζεται και το περιβάλλον τόσο στο εκκλησάκι, όσο και στην εκκλησία.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι τραβηγμένες το απόγευμα της Τετάρτης. όπως φαίνεται, όλα είναι στη θέση τους και δεν πειράχτηκε τίποτα. Η σιδεριά που υπάρχει στην πόρτα της εκκλησίας δε μπήκε τώρα, αλλά όταν αποχώρησε η 1η Μεραρχία από το στρατόπεδο και εγκαταστάθηκε στην έδρα του πρώην Β’ΣΣ.

Όμως πέρα από την «ευκολία» με την οποία δίνεται και αναπαράγεται ως αληθινό, ένα ψευδές γεγονός (κάτι που κάποτε πρέπει να απασχολήσει σοβαρά ώστε να μπει τάξη στο χώρο του διαδικτύου), εγείρονται μια σειρά σοβαρόταρα ζητήματα.

Το δημοσίευμα επικαλείται αστυνομικές πηγές που έχουν πρόσβαση στο χώρο. Δηλαδή κάποιος ή κάποιοι αστυνομικοί που εκτελούν βάρδια στο χώρο, ενημέρωσαν για το ανυπόστατο και ψευδές γεγονός.

Υπάρχουν αστυνομικοί που λένε τέτοια ψεύδη και μάλιστα θέτοντας σε αναταραχή και κίνδυνο ενδεχομένως την κοινωνική γαλήνη και ηρεμία;

Τι λέει για αυτό η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας; Τι λέει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων;

Αν πάλι δεν ειπώθηκε ποτέ κάτι τέτοιο από αστυνομικό, που είναι και το πιθανότερο, τι προτίθεται να κάνει η ΑΔ και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, όταν παρουσιάζονται μέλη της ως διασπορείς ψευδών, συκοφαντικών και επικίνδυνων φημών;

Την ευθύνη της λειτουργίας του Κέντρου την έχει ο Στρατός. μέσα στο χώρο υπάρχει μόνιμη φρουρά. Να υποθέσουμε ότι οι πρόσφυγες θάβανε το εκκλησάκι και οι αξιωματικοί και οι οπλίτες σφυρίζανε αδιάφορα;

Είναι το δεύτερο περιστατικό ψευδούς «είδησης» που αναφέρεται σε προσβολή θρησκευτικών συμβόλων. Το πρώτο ήταν αυτό της Αλεξάνδρειας. Μόνο που εκείνο ήταν πρωταπριλιάτικο, χωρίς στη συνέχεια όμως να αποκατασταθεί η πραγματικότητα.

Στην προκειμένη περίπτωση παρουσιάζεται ένα άλλο «γεγονός», παντελώς ανυπόστατο, το οποίο ερεθίζει το θρησκευτικό συναίσθημα, με απρόβλεπτες προεκτάσεις.

Περιμένουμε την επίσημη αντίδραση και θέση των αρμοδίων για την αποκατάσταση της αλήθειας.

ΠΗΓΗ: verianet.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης