Συνεχίζει να επηρεάζει την χώρα μας το χαμηλό βαρομετρικό «Θησέας». Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία κακοκαιρία θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας μέχρι την Κυριακή 14/01, καθώς το βαρομετρικό κινείται από την Ιταλία προς το Αιγαίο. Ο χάρτης που ακολουθεί απεικονίζει τη θέση του Θησέα και την κατανομή του υετού (βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις) κατά το πρώτο δωδεκάωρο του Σαββάτου 13/01.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου καθώς αναμένεται να συνεχιστούν τα κατά τόπους πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα. Όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα εντοπίζονται κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες και στην Εύβοια. 

Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε όλα τα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα (έως τα 1000 περίπου μέτρα), σε ημιορεινά τμήματα της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας (έως τα 500-600 περίπου μέτρα), ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν πρόσκαιρα και σχεδόν πεδινές περιοχές. Στη Βόρεια Ελλάδα πάντως τα φαινόμενα δεν θα είναι γενικευμένα. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε όλα τα πελάγη σε βόρειους έως βορειοανατολικούς, με εντάσεις που στο Βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν τα 9 και πιθανόν τοπικά τα 10 μποφόρ, και στο Νότιο Αιγαίο τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από βορρά προς νότο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τονίζεται ότι λόγω της διάρκειας και της έντασης των φαινόμενων ενδέχεται κατά τόπους να δημιουργηθούν προβλήματα. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης στο Αιγαίο, κυρίως στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη όπου τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα.

Αναλυτικά ο καιρός της Κυριακής

Νεφώσεις με τοπικές βροχές στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στο Νότιο Αιγαίο, σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, φαινόμενα που μέχρι το τέλος της ημέρας θα περιοριστούν στη Μαγνησία, στην Εύβοια και στη Βόρεια Κρήτη, περιμένουμε την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης καθώς και σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με υψόμετρο έως 600 μέτρα και της Θεσσαλίας με υψόμετρο έως 300 μέτρα. Λίγες παροδικές χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, αλλά τα φαινόμενα έως αργά το απόγευμα θα είναι γενικά λίγα και πολύ τοπικού χαρακτήρα. Αργά το βράδυ πάντως και από τα δυτικά θα επηρεάσουν περισσότερες περιοχές και ενδέχεται τοπικά να ενταθούν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε ολόκληρη τη χώρα. Παγετός θα εκδηλωθεί κατά τόπους στην Κεντρική και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 4 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από -2 έως 7, στην Κεντρική Ελλάδα από -1 έως 8 βαθμούς, στην Ήπειρο από -1 έως 12, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 5 έως 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 10, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και στις Σποράδες από 5 έως 9 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές από 8 έως 13 βαθμούς, αλλά στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7, και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα το νομού, και παροδικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά. Το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και θα αποκτήσουν πολύ τοπικό χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικό σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 9 βαθμούς, αλλά στα βόρεια τμήματα του νομού οι μέγιστες δε θα ξεπεράσουν τους 6 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις στα ανατολικά ορεινά. Αργά το βράδυ δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί ασθενής βροχή ή χιονόνερο στην πόλη και ασθενής χιονόπτωση σε περιοχές με υψόμετρο έως 300 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 έως 7 βαθμούς.

Πηγές: Eθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Forecastweather, Weather
Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης