Βαριές ποινές για τη συμμορία με τα μαϊμού επιδόματα του ΙΚΑ

Βαριές ποινές για τη συμμορία με τα μαϊμού επιδόματα του ΙΚΑ
Βαριές ποινές, αν και μειωμένες από τις πρωτόδικες, «μοίρασε» το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην αποκαλούμενη «θηλυκή συμμορία» με τα «μαϊμού» επιδόματα του ΙΚΑ.

Πέντε πρώην υπάλληλοι που φέρονται ότι είχαν πρωταγωνιστήσει στην απάτη η οποία είχε στηθεί στο ΙΚΑ Καλλιθέας απομυζώντας χρήματα που προορίζονταν για τον ασφαλιστικό φορέα, καταδικάστηκαν σε ποινές από 27,5 μέχρι τρία έτη αλλά και υψηλά χρηματικά πρόστιμα.

Αν και οι πρωτόδικες ποινές μειώθηκαν σημαντικά καθώς είχαν κυμανθεί από 31 έως 38 χρόνια, το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας καταδίκασε τις πέντε πρώην υπαλλήλους, που φέρονται να είχαν οργανώσει το μεγάλο κόλπο σε ποινές από 16 έως 27,5 χρόνια ενώ στον σύζυγο της μιας κατηγορούμενης επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών, με αναστολή.

Οι κατηγορούμενες κρίθηκαν ένοχες, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απάτης μέσω υπολογιστή, της απλής συνέργειας σε πλαστογραφία, της απλής συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Οι δικαστές αποφάσισαν την μετατροπή του κακουργήματος της εγκληματικής οργάνωσης, με το οποίο ήταν αντιμέτωποι οι κατηγορούμενοι, στο πλημμέλημα της συμμορίας ενώ επικύρωσαν την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που είχε αναγνωριστεί και πρωτόδικα, σε όλους τους κατηγορούμενους. Σε δυο, μάλιστα, κατηγορούμενες που επέστρεψαν στο δημόσιο ακίνητα και μετρητά αναγνωρίστηκε, επιπλέον, το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας

Το δικαστήριο επέβαλε χρηματικά πρόστιμα από 30.000 έως 80.000 ευρώ ενώ παράλληλα επιδικάστηκε, όπως πρωτοδίκως, χρηματική ικανοποίηση 2 εκατομμυρίων ευρώ ενώ αποφασίστηκε όλα τα δημευθέντα και κατασχεθέντα χρήματα και περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων να αποδοθούν στον ασφαλιστικό φορέα.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018, 19:27