Ανακοίνωση για τα τεκταινόμενα και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνεδρίαση του Eurogroup εξέδωσε ο πρόεδρος των ΕΒΕΠ & ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

«Το κλείσιμο της συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου αποτέλεσε μια βαθιά ανάσα για την ασθμαίνουσα ελληνική αγορά. Η Ελλάδα έδωσε “γη και ύδωρ” στους δανειστές για να λάβει τελικά υπό όρους μια ενισχυμένη δόση 10,3 δις ευρώ σε 2 υπο-δόσεις και μελλοντικά έναν οδικό χάρτη για το χρέος της που θα σχεδιάζεται για τα επόμενα τρία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Στην πραγματικότητα έγιναν πλήρως δεκτές οι τρεις βασικές απαιτήσεις των δανειστών με ένα Μνημόνιο διαρκείας, ένα Υπερταμείο ομηρίας και μετάθεση της ρύθμισης του χρέους. Με το πρώτο, η ελληνική αγορά βρίσκεται σε μία μόνιμη κατάσταση επιβολής μέτρων και υφεσιακής εκκρεμότητας. Με το δεύτερο, τίθεται σε αιώνια ομηρία ο εθνικός πλούτος, αφού έως και το 2115 δεσμεύεται η ελληνική δημόσια περιουσία από το Υπερταμείο, που ουσιαστικά ελέγχεται από τους δανειστές. Με το τρίτο, ικανοποιείται η απαίτηση της Καγκελαρίας, να διευθετηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές.

»Στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας επικρατεί δυσφορία για το γεγονός, ότι η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίοι της αγοράς ρίχτηκαν για μία ακόμα φορά στον “λάκκο των μέτρων” για να περάσει η χώρα την αξιολόγηση και να επέλθει η απαραίτητη συμφωνία. Οι άνθρωποι του επιχειρείν είμαστε καταδικασμένοι να προσπαθούμε συνεχώς και να πιστεύουμε ότι η μοίρα μας θα αλλάξει προς το καλύτερο, χωρίς ωστόσο να παραβλέπουμε τα εμπόδια. Μπορεί όμως η βελτίωση του κλίματος από μόνη της να φέρει ανάκαμψη; Μπορεί να γίνει αυτό με υφεσιακά μέτρα; Μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί στη νέα υπερφορολόγηση;

»Αναμφισβήτητα, τα ερωτήματα αυτά μένουν αναπάντητα, ενώ με τους νέους φόρους τιμωρείται η επιχειρηματικότητα και η ιδιοκτησία, τιμωρείται η κερδοφορία και φυσικά τιμωρούνται οι συνεπείς φορολογούμενοι. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η παραοικονομία ξεπερνά τα 55 δις, δηλαδή πάνω από μισό Μνημόνιο, εκ των οποίων τα 20 δις αντιστοιχούν σε απώλειες από το λαθρεμπόριο, το παραεμπόριο και το διασυνοριακό εμπόριο, 8 δις από εισφοροδιαφυγή, 7 δις από Φ.Π.Α., και 21 δις από απώλειες του Α.Ε.Π. Είναι σαφές, ότι ο επιπλέον “λογαριασμός” είναι βαρύς για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ υποθηκεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό το μέλλον των επόμενων γενεών, αφού δύσκολα θα μειωθούν οι φόροι που πρόσφατα ψηφίστηκαν. Δυστυχώς, η ελληνική αγορά βρίσκεται για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο μιας ανηλεούς φορο-επίθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Η έξοδος από το “τούνελ” περνά μέσα από τη μονιμοποίηση υφεσιακών μέτρων και την παγίωση μιας κατάστασης εποπτείας. Για τους μικρομεσαίους της αγοράς κάθε νόμος με νέα φορολογικά βάρη είναι ένα ακόμα “οικονομικό λάθος”» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης