Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού μετά τις ηλιόλουστες μέρες του τελευταίου δεκαημέρου. Από το πρωί του Σαββάτου σφοδρή κακοκαιρία πλήττει όλη τη χώρα, με ισχυρές καταιγίδες, χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το κύμα κακοκαιρίας θα διαρκέσει ως τη Δευτέρα, με την επέλαση του χιονιά και το τσουχτερό κρύο να είναι ιδιαίτερα αισθητά από την Κυριακή. Χιόνια αναμένονται και στο κέντρο της Αθήνας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετική βελτίωση των φαινομένων προβλέπεται από την Τετάρτη, με τον καιρό να χαλάει πάλι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

«Μετά το πέρασμα των καταιγίδων γυρίζουν οι άνεμοι σε βοριάδες και γίνεται η ψυχρή εισβολή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από τη βόρεια Ευρώπη, οι οποίες θα μετατρέψουν τη βροχή σε χιόνι πρώτα στα βουνά και μετά σιγά σιγά σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές, που τη Δευτέρα θα επεκταθούν στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές, πρώτα στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, ακολούθως στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και βεβαίως και στην Αττική, ακόμα και σε χαμηλές περιοχές» ανέφερε στο zougla.gr ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.

«Στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας περιμένουμε μόνο νιφάδες, χωρίς χιονοστρώσεις» πρόσθεσε ο ίδιος, «η θερμοκρασία θα πέσει κατά 10 με 12 βαθμούς, δηλαδή μέγιστη θερμοκρασία τη Δευτέρα 5 με 6 βαθμούς Κελσίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό:

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω ισχυρών ανέμων

Μικροπροβλήματα έχουν δημιουργήσει στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.

Από τον Πειραιά δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό, ενώ από τη Ραφήνα κλειστή είναι η γραμμή για Μαρμάρι.

Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα και Καβάλα-Πρίνος.

Ανοιχτό το Ρίο-Αντίρριο

Aνοιχτή παραμένει η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου παρά τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν τις τελευταίες ώρες στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για σήμερα:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Νότιοι 6 με 8 και πιθανώς στα ανατολικά 9 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Χιόνια το βράδυ στα ορεινά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ. Το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια στα ορεινά, από το απόγευμα στα ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και στη διάρκεια της νύχτας και σε πεδινές περιοχές.
Άνεμοι: Νότιοι 6 με 7 και στα ανατολικά 8 και πιθανώς 9 Μποφόρ. Το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα βορειοδυτικοί 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μεγίστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Χιόνια στα βόρεια ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 Μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους η μεγίστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιόνια στα βόρεια ορεινά και από το βράδυ στα ημιορεινά της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας.
Άνεμοι: Νότιοι 6 με 8 και πιθανώς στα ανατολικά τοπικά 9 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Από το βράδυ καταιγίδες που τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Νότιοι 6 με 7 και βαθμιαία 8 και πιθανώς τοπικά 9 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα βόρεια πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά .
Άνεμοι: Νότιοι 7 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες:

Την Κυριακή ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται αρχικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, γρήγορα όμως θα περιοριστούν στην ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα, και κατά διαστήματα στο Ιόνιο. Οι άνεμοι σταδιακά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις και θα εξασθενήσουν. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά ημιορεινά του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πιθανόν να σημειωθούν χιονοπτώσεις και στα πεδινά της υπόλοιπης χώρας, της Εύβοιας και των νησιών του βόρειου Αιγαίου.

Τη Δευτέρα, τοπικές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, και πιθανόν των Κυκλάδων και της Κρήτης.Οι βοριάδες θα ενισχυθούν στα πελάγη στα 8 Μποφόρ. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, όπου τις νυχτερινές ώρες κατά τόπους στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης