Τσιρώνης: «Απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2030»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015, 20:32
Τσιρώνης: «Απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2030»
Απεξάρτηση από τον λιγνίτη, το πετρέλαιο και την εισαγόμενη ενέργεια, είναι τα τρία στοιχεία στα οποία πρέπει να στοχεύει ο ενεργειακός σχεδιασμός, όπως επεσήμανε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο.

Ειδικά για τον λιγνίτη, ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι είναι άκαιρο τεθεί ο στόχος της άμεσης απεξάρτησης, αλλά θα πρέπει να μπει από τώρα στην ατζέντα με ορίζοντα το 2020-2030.

Για τη μείωση των εισαγωγών, παρατήρησε πως είναι παράδοξο το ότι πραγματοποιούνται ενώ η Ελλάδα διαθέτει διπλάσια εγκατεστημένη ισχύ από την απαιτούμενη για την κάλυψη των αναγκών.

Παράλληλα, για την εξάρτηση από το πετρέλαιο σημείωσε ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από 1.490 βαρέλια ημερησίως ανά μονάδα ΑΕΠ, έναντι 900 της Νορβηγίας.

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, εξέφρασε την αντίθεσή του στην μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 50% στην ενεργειακή αγορά μέχρι το 2020, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με τους δανειστές, εάν δεν υπάρξουν αντίρροπα μέτρα και έσοδα για τη ΔΕΗ.
 
Ο κ. Μανιάτης, άσκησε επίσης κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Π. Σκουρλέτη, για την απουσία αναφορών στις έρευνες υδρογονανθράκων, στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και στην τοποθέτηση «έξυπνων μετρητών».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015, 20:33